Annons

Turkiets succé ingen tillfällighet

Turkiets makalösa EM-succé var ingen tillfällighet. Förre Fenerbahce-proffset Kennet Andersson ser början på något stort. – Jag har aldrig sett så mycket talang, säger han till TT.
Sport • Publicerad 26 juni 2008

Ett på förhand sargat och uträknat Turkiet var bara några tilläggsminuter ifrån att tvinga fram ytterligare en förlängning mot Tyskland i onsdagens EM-semifinal. Men trots att Turkiet spelade mirakulöst bra hela matchen uteblev miraklet det här gången.

Sagan stannade efter 93 minuter – Tyskland kom tack vare det sena 3–2-målet undan med blotta förskräckelsen.

Annons

– Turkiet har charmat och vunnit många hjärtan i det här mästerskapet, säger Kennet Andersson som i början av 2000-talet spelade för Istanbul-klubben Fenerbache och fortfarande är insatt i klubblagsfotbollen. – Jag var nere och hälsade på hos "Fener" i februari och sedan har jag pratat med folk i klubben under EM. De har hoppats på mirakel, men samtidigt insett att Tyskland skulle bli en väldigt svår match.

Efter den sena kvitteringen mot Schweiz, den klassiska slutminutsvändningen mot Tjeckien och sekunddramat som ledde till straffrysaren mot Kroatien har det turkiska laget visat prov på en enastående moral. Ett inslag som inte funnits på samma vis tidigare.

– Nu har det bitit ihop på ett helt annat sätt när det gått emot dem. Det är otroligt imponerande och där har Fatih Terim bidragit med mycket.

Terim, som lämnar Turkiet, för att satsa på klubblagsfotbollen igen, hyllas över Europa för sina insatser. Kennet Andersson ställer sig i hyllningskören – trots att Terims temperament ofta rinner över och att hans ord inte är lika vackra som det turkiska spelet. – Han har skjortan utanpå hela tiden och har stora ord i sin mun, vad han än pratar om. Men Terim har utbildningen som har saknats och fått alla individer att spela som ett lag. Det finns så otroligt mycket talang i Turkiet som inte har tagits tillvara på tidigare.

Nu tror Andersson att Terims ersättare, som inte är utsedd än, kommer att ha goda möjligheter att spinna vidare på framgångskonceptet. Närmast väntar det stundande VM-kvalet, där Spanien är gruppens förhandsfavorit.

– Det här slutspelet har gett hur mycket självförtroende som helst. Kan den personen som tar över utveckla laget ytterligare kommer Turkiet fortsätta att vara riktigt bra framöver.

– Turkiet är ett lag med flera olika ansikten och man vet aldrig vilket man möter. Är du tillräckligt bra som spelare i Turkiet får du chansen i landslaget, de är inte rädda att testa dig. Därför är det inte många spelare som hänger kvar högt upp i åldrarna. (TT)

Johan Arvidsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons