Triumfens ögonblick

Fyra gånger tidigare har Conny Karlsson fört upp lag i olika seriesystem. Nu har han gjort det igen – med Trelleborgs FF. "Det är alltid lika roligt", sa tränaren.
Sport • Publicerad 2 oktober 2006
Conny Karlsson har hamnat i segerduschen förr. Emil Mårtensson och hans lagkamrater gav tränaren den sedvanliga kallduschen efter att TFF säkrat det allsvenska avancemanget. Bild: Claes Nyberg
Conny Karlsson har hamnat i segerduschen förr. Emil Mårtensson och hans lagkamrater gav tränaren den sedvanliga kallduschen efter att TFF säkrat det allsvenska avancemanget. Bild: Claes NybergFoto: 

Vägen till triumfens ögonblick har varit snårig för Conny Karlsson.

Till Trelleborg kom han 2004 när klubben i ett desperat försök ville vända en negativ trend. Den allsvenska 14:e-platsen kunde "krisdoktorn" inte ändra på och han blev segerlös, trots tolv försök.

Ulf Larsson hade ersatts av en tränare som visade sämre resultat, inte var lika tillgänglig som sin företrädare och som hade mycket att bevisa när TFF skulle "stoppa fallet" med en mittenplacering i superettan.

Efter en smakstart på säsongen var TFF länge med i toppstriden. Men fallet tycktes omöjligt att stoppa när segrarna uteblev. Hård fysträning under försäsongen och en tunn trupp slet på spelarna. Vårens poängskörd blev till slut avgörande för klubbens elitexistens. Med fyra poäng tillgodo klarade TFF nytt kontrakt.

Utan något etablerat nyförvärv pratade klubben om topplacering inför 2006.

– Vi har gjort en hyggligt bra försäsong, kanske lite för bra. Det gör en alltid lite orolig att vi kanske blir lite stöddigare än vi borde bli. Men vi ser med tillförsikt fram emot årets säsong och vi siktar på att bli avsevärt bättre än i fjol, sa Conny Karlsson på sponsorträffen inför säsongen.

Han skulle få rätt.

Även 2006 inledde TFF starkt. En till hälften ny backlinje snabbkomponerades till den tredje omgången. Den backlinjen hade, med målvakten Fredrik Persson, huvudrollen när TFF fick fram "Världens bästa försvar".

Det dröjde till den sista juli, i matchen mot Qviding, innan TFF släppte in ett mål på bortaplan.

Kvällstidningarna tävlade i mer eller mindre fyndiga rubriker. Vångavallen förvandlades från "Tjongavallen" till "Betongvallen" efter ordföranden Per-Anders Abrahamssons förslag. "Trelleborgen" förknippades mer med fotboll än med stadens historiska försvarsvall.

När TFF i augusti vann Skånederbyt mot Landskrona med 5– 0 i augusti var påtagligt för välbefinnandet i lagen.

I Vångavallens omklädningsrum predikades hela tiden för målsättningen inför säsongen. TFF skulle bli bland de sex bästa, det kunde ingen segertrend eller storseger kunde rucka på.

Conny Karlsson såg varje motståndare som svår; det fanns helt enkelt inget utrymme för underskattning. Tillsammans med konkurrensen inom laget gav det en skärpa inför varje uppgift.

Till slut var det bara en tidsfråga innan allsvenska kontraktet skulle säkras. Det skedde till slut mot Åtvidaberg, precis som för 22 år sedan då TFF tog steget upp för första gången.

Conny Karlsson blev till slut frälsare även i Trelleborg och är en av blott fyra tränare som fört TFF till allsvenskan. Nu har han sett till att få fler chanser att vinna med TFF i allsvenskan.

– Det är inte jag som har gjort det, det är hela gruppen.

– Vi har jobbat bra tillsammans under hela året. Det ska bli väldigt spännande med det här laget i allsvenskan, en grupp som har framtiden framför sig. Många spelare har mycket ogjort på fotbollsplanen, säger Conny Karlsson.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.