Annons

Trion gör Albäcksvallen till nytt fotbollscentrum

Sport • Publicerad 16 mars 2005
Ismet Dedic-Sosa, BFK Behar, Tuve Håkansson, Tre Lyktor FC och Per Sandberg, BK Skansen representerar trion föreningar som härskar på Albäcksvallen och alla är hoppfulla inför stundande säsongstart.
Ismet Dedic-Sosa, BFK Behar, Tuve Håkansson, Tre Lyktor FC och Per Sandberg, BK Skansen representerar trion föreningar som härskar på Albäcksvallen och alla är hoppfulla inför stundande säsongstart.Foto: 

Ismet Dedic-Sosa, Tuve Håkansson och Per Sandberg representerar det minsta vi har på Söderslätt, när det gäller fotbollens småklubbar. Åtminstone om man tittar på fjorårets sluttabeller, där trion hamnade längst ner i division sju bland lokala lag. Skansen kom allra sist, Tre Lyktor nästsist och Behar kom femma från slutet – med Café Vinyl och Janstorp på platserna ner till "Lyktorna".

Nu är det en ny säsong som gäller och det innebär nytt hopp för alla inblandade och det låter också lagom hoppfullt, när TA-sporten träffar trion i Tre Lyktors väl tilltagna "klubblokal" i centrala Trelleborg.

Annons

Ismet är ordförande i Behar, men också något av bosniernas ansikte utåt i stan när det gäller att ta tillvara invandrargruppens intressen.

Tuve är lagledare och assisterande tränare i Tre Lyktor – under nye Bengt Green som närmast kommer från BK Ymor men Tuve har också ett förflutet i BK Skansen.

Per Sandberg är ny huvudtränare i Skansen men också en i nya "familjen Skansen", där pappa Ronny är ordförande och mamma Mona kassör. – Det är allmänt tufft, inleder Ismet, som snart fyller 40 år och han förtydligar sig så här:

– Vi har egentligen ett bättre lag i år men det tar tid för de nya att anpassa sig och så är det svårt med ekonomin. Vi får in medlemsavgifter och så jagar vi hela tiden sponsorer men det är jättesvårt.

BFK Behar ingår som fotbollssektion i kulturföreningen Behar och som har en bred kulturell verksamhet för de många bosnier – i första hand – som bor i Trelleborg. Man har en gemensam klubblokal i gamla tidningshuset på öster och där har man en hyra som måste betalas varje månad.

– Det är tufft varje månad men vi försöker på alla sätt att få in pengar och det som står på tur är en fest, där vi hoppas få in en del, fortsätter Ismet.

De unga nyförvärven Ismet nämner kommer från Ymors nedlagda ungdomsverksamhet och i dessa ser han en positiv trend:

– Ja, det är viktigt att vi får in yngre spelare i laget. Hittills har flera i laget legat kring eller till och med över 35 år och det går inte i längden.

Tuve Håkansson ryckte in som hjälpreda åt fjorårstränaren Christer Green redan under höstens slutskede och ingår nu i den helt nya organisationen kring laget Tre Lyktor. Tuve är äldst i trion som 46-åring men han brinner för småklubbsfotbollen som kanske aldrig tidigare:

– Det verkar jättefint med Bengt som tränare och vi har en mängd spelare som tränar med oss. Vi har till och med anmält ett B-lag i år.

Annons

Även i Tre Lyktor gäller jakten på pengar och ledningen har redan hittat en ny möjlighet:

– Vi tänker ha någon form av försäljning under matcherna i år men hur det återstår att se.

Bengt Green kommer alltså närmast från BK Ymor, där han var ungdomstränare, och om nu Behar har tagit över fem av Bengts tidigare adepter, så har Tre Lyktor tagit över nästan resten av överblivna ungdomsspelare på Ymorvallen. Det innebär åtta nya spelare därifrån, men man har fått ytterligare nyförvärv i Denis Alkic, Behar, Simon Eriksson, Skansen och Emil Lindqvist, IFK. I rockärmen har man ytterligare tre kort: Mats Palmqvist och Mathias Persson från Gislöv och Robin Simonsson från Skansen. Ingen av dessa är dock spelklara ännu.

Per Sandberg är minstingen i gänget och som 33-åring är han fortfarande aktuell även som spelare:

– Nja, visst är man sugen men jag skadade mig i ett knä redan i höstas, så det blir nog inget spel för min del i år men man vet ju aldrig.

Per tog över efter Bo Holmdahl redan under slutet i höstas, när intresset var som svalast bland Skansenentusiaster men nu är det uppåt igen.

– Ja, vi har också anmält ett B-lag och det ser bra ut. Visserligen tränar, så klart, inte alla varje gång men vi är glada att ha 35 namn på den sammanlagda träningslistan, menar Per. Även om trion med sina föreningar verkar samsas på Albäcksvallen kan ingen protestera, när Skansens position som "förstalag" kommer på tal:

– Nej, det är klart en enorm fördel att ha ett eget klubbhus på Albäck och vi utnyttjar lokalen jättemycket under fotbollssäsongen. Vi har ett lån på stugan som vi betalar av men hittills har det inte varit några större problem, förklarar Per.

Även Skansen har fått del av Ymors överskott och här finns Thomas Bodor och Fredrik Melander därifrån. Vidare har man fått Patrik Andersson, från Allians i Malmö, Daniel Andersson, Gislöv, Sebastian Christofersson, TFF och Mattias Johansson, Östra Torp.

– Sedan har vi några spelare som återupptagit fotbollen efter några år och sammanlagt har vi fått tolv nya spelare, säger Per.

Annons

Även om man i de tre föreningarna samsas på bästa sätt har man all anledning att oroa sig inför anstormningen av lag till Albäcksvallen och så här säger alla nästan i mun på varandra:

– Det går inte att ta hit så många lag som i fjor. Planen håller inte för trycket och hinner aldrig att återhämta sig.

Som det är nu tränar Skansen och Behar tisdagar och torsdagar, Tre Lyktor måndagar och onsdagar – med matcher fredag, lördag och söndag för sammanlagt fem seniorlag. Till allt detta kommer ungdomslag från både TFF och IFK och det säger väl sig självt, att planen tar oerhörd stryk under sommarhalvåret.

– Det låter lyxigt, när man tänker på att det finns en och annan förening i kommunen som är helt ensamma om en egen fotbollsplan, inskjuter en i trion och alla nickar instämmande.

Avslutningsvis spekuleras det i hur det ska gå i år och även här är man ganska eniga.

– Vi siktar in oss på de fyra första platserna och som brukar ge kvalmöjligheter, inleder Tuve.

– Vi hoppas på den övre halvan, menar Per och Ismet instämmer:

– Ja, det gäller för oss också!

Sigge Hansson

BK Skansen:

Annons

Tränare: Per Sandberg

Lagledare: Tommy Heemskerk

Nya spelare: Daniel Andersson, Gislöv, Patrik Andersson, Allians, Tomas Bodor, Ymor, Sebastian Christofersson, TFF, Mattias Johansson, Östra Torp, Fredrik Melander, Ymor samt följande som är klubblösa: Bajram Berbiatovci, Idriz Bunjaku, Johan Dahlgren, Fredrik Jönsson, Karl-Henrik Olsson samt Ola Svanberg.

Spelare som lämnat: Tobias Mogensen, Gislöv, Sebastian Nordberg, Anderslöv, Fredrik Carlevåg, Gylle, Fredrik Pettersson, Stavsten, Robin Simonsson, Tre Lyktor.

Tre Lyktor FC

Tränare: Bengt Green

Lagledare: Tuve Håkansson

Nya spelare: Denis Alkic, Behar, Niklas Billgren, Ismet Guta, Daniel Linde, Bakhtiar Jankir, Martin Jönsson, Kim Lindskog, Alexander Magnusson och Robert Rosenkvist, alla från Ymor, Simon Eriksson, Skansen och Emil Lindqvist, IFK. Mats Palmqvist och Mathias Persson, från Gislöv och Robin Simonsson, Skansen är ännu inte spelklara.

Spelare som lämnat: Björn Zejnilagic, Gylle, Dino Softic och Patrik Olsson har slutat.

BFK Behar

Annons

Tränare: Suvad Begovic

Lagledare: Elvid Imsirovic

Nya spelare: Nermin Mesic, Daniel Pajovic, Yon Preda, Gezim Seljimi och Bekim Hajzeri, samtliga från Ymor.

Spelare som lämnat: Ahmad Azimi, Lilla Beddinge, Denis Alkic, Tre Lyktor.

fotboll trelleborg
fotboll trel le borg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons