Annons

Trio från Söderslätt kämpar i Finnkampen

Till Finnkampen har i år en trio friidrottare från Söderslätt kvalificerat sig och det är Tracey Andersson och Lukas Odell, från IFK Trelleborg samt Axel Härstedt, IK Finish.
Sport • Publicerad 7 september 2007
Tracey Andersson och Lukas Odell, från IFK Trelleborg samt Axel Härstedt, IK Finish.
Tracey Andersson och Lukas Odell, från IFK Trelleborg samt Axel Härstedt, IK Finish.Foto: 

Tracey och Axel ställer upp i den riktiga Finnkampen mellan seniorlandslagen, medan Lukas deltar i Ungdomsfinnkampen. Här deltar ungdomar födda 1990 eller -91.

SM och JSM ligger alltid till grund för uttagningen till just Finnkampen och det är alltid tre svenskar och tre finnar i varje gren.

Annons

Vid SM i Eskilstuna i augusti kom Tracey "som vanligt" tvåa i slägga och precis som vanligt var Råby-Rekarnes Cecilia Nilsson övermäktig. Cecilia vann med ett kast på 68,31 och Tracey nådde 63,79.

- Sedan dess har jag tyvärr varit förkyld och därför inte kunnat träna fullt ut. Jag ställde upp i en tävling i Nyköping förra helgen och då kastade jag 61,50, förklarar Tracey.

Tracey har tidigare varit med i en ungdomskamp och tre seniorkamper mot Finland.

- Det är alltid roligt att tävla i Finnkampen och ett tag var jag osäker på att kunna ställa upp men nu känns det mycket bättre.

Tracey tränar i Malmö och arbetar halvtid som kanslist på Skånes Fri-idrottsförbund och trivs:

- Ja, det är perfekt att kombinera jobbet med träningen.

Precis som för Tracey Andersson är Finnkampen Axel Härstedts sista tävling för året. Precis som Tracey kom Axel tvåa vid SM - men då i diskus.

- Jag kastade 53,33 men har kastat betydligt längre på träning efter SM. Vinden spelar väldigt stor roll, inleder Axel några dagar före Finnkampen. Vinden betyder alltid väldigt mycket för inte minst diskuskastarna och vem minns väl inte Ricky Bruchs kamp med just vindarna när det begav sig.

- Jag bor bara några minuter från Stadionområdet och Athleticum här i Malmö och det är perfekt med närheten, menar Axel.

Han studerar i Lund till sjukgymnast och även han trivs med kombinationen:

Annons

- Ja, det passar mig jättebra och jag har kommit halvvägs på utbildningen som är på sex terminer.

Axel berättar att han är i något av sitt livs form och är mogen på kastlängder upp mellan 56- 57 meter.

- Jag är 1,96 lång och väger ungefär 106 kg men siktar in mig på att väga cirka 120 kg om några år.

Vid SM vann VM-kastaren, Niklas Arrhenius, med ett kast på 56,44 men han kommer inte till Ullevi.

- Nej, han är väl ur form och i stället blir det Staffan Jönsson, från Hässelby och Per Rosell, Ullevi som jag kommer att kasta med. Staffan och jag brukar kasta ganska jämnt medan Per väl är den som går in som reserv. IFK:s Lukas Odell ställer alltså upp i Ungdomsfinnkampen men precis som Tracey Andersson är han något bekymrad:

- Ja, det känns så där och efter JSM har jag tyvärr varit lite sjuk med halsont och kom igång med träningen igen först i tisdags. Lite ringrostigt kändes det men det ska säkert bli bra till helgen.

Lukas vann JSM med ett hopp över 2,00 men har personligt rekord med 2,02.

- Jag hoppar ofta högt på träningen men slarvar med tekniken på vägen över ribban och det skulle jag vilja ändra på. Det handlar säkert om lite nerver bland mycket annat.

Normalt tränar Lukas fem dagar i veckan och han håller till i Athleticum i Malmö - även han.

- Jag går på friidrottsgymnasiet, kopplat till Latinskolan och det fungerar jättebra.

Annons

Med till Göteborg för att heja fram Lukas finns både pappa och mamma och familjens höjdhoppshopp avrundar så här, när det gäller stundande finnkamp:

- Det ska bli jättekul!

Sigge Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons