Annons

Trelleborgsledare hyllar permanent allsvenska

Handbollens seriesystem står inför förändringar. Svenska handbollförbundets tävlingskommitté föreslår en permanent allsvenska med 14 lag under elitserien. Lars Åberg, ordförande i IFK Trelleborg, och Eje Wilör, ordförande i Stavsten, hoppas och tror att förslaget blir verklighet.
Sport • Publicerad 3 januari 2007

Nästa helg håller svensk handboll förbundsstämma i Stockholm. Då avgörs om tävlingsutskottets förslag vinner gehör eller inte. Debatten har varit livlig i handbollskretsar sista månaderna. Förändringsförespråkarna talar om ett nödvändigt steg för att utveckla svensk handboll. Dessutom vill många slippa det nuvarande systemet med derbygrupper i division ett.

Motståndarna befarar dyrare kostnader för klubbarna i och med längre resor.

Annons

– Det finns fog för den kritiken, men ett spearat argument kan inte stjälpa ett förslag om helheten är den rätta, säger IFK:s ordförande Lars Åberg.

– Det räcker inte med att man fokuserar på elitserien. Man måste lyfta nivåerna rakt igenom. Att införa en permanent allsvenska är ett första steg att lyfta svensk handboll. Lars Åberg hade helst sett en elitserie med 16 lag. Han anser att mycket bör göras för att göra handbollen mer medialt intressant.

– Vi måste spela fler matcher. Det går inte att sälja en sport när det är tre till fyra veckor mellan hemmamatcherna.

Stavstens starke man menar att en permanent allsvenska kan skapa problem för vissa klubbar.

– Dagsländorna försvinner och många kanske tvingas tacka nej till spel i allsvenskan. Det krävs mer av föreningarna ekonomiskt och organisatoriskt. Men sportsligt är det här det bästa för handbollen, säger Eje Wilör. Stavsten ligger för närvarande på en topplats i division två och Wilör siktar på rakaste vägen till elitserien.

Därför hoppas han att förbundsstämman inte beslutar att genomföra förändringarna redan till hösten 2007.

– Då tappar vi ett år. Om vi går upp i division ett i vår kan vi inte gå upp i elitserien nästa säsong.

Enligt tävlingskommitténs förslag kommer det att bli två division ett-serier med tolv lag i varje under allsvenskan.

Om serieomläggningen träder i kraft redan till hösten räcker det för Stavsten att vara bland de tre bästa för att nå ettan. Då är man å andra sidan inte i landets näst högsta serie. – Jag har svårt att tänka mig att man ändrar redan till hösten. I så fall ändras ju spelreglerna under säsongens gång, säger Eje Wilör.

Men att det blir en förändring tror och hoppas både han och Lars Åberg.

Annons

– De flesta verkar vara positiva, även om Göteborgsdistriktet är emot och de brukar väga tungt, funderar Wilör.

– Jag tror det går igenom. Helst redan till nästa säsong. Det nuvarande systemet har definitivt överlevt sig själv, menar Åberg.

Lars-Erik Westman är ordförande i svenska handbollförbundets tävlingskommitté. Westman är personligen vän av en förändring.

– Jag håller med dem som säger att en permant allsvenska skulle utveckla svensk handboll. Vi har grundat förslaget på de intryck vi samlat på oss via enkäter och samtal med klubbarna i elitserien och division ett samt distriktsförbunden, förklarar Lars-Erik Westman.

– Men det är årsmötet som bestämmer den 14 januari, påpekar han.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons