Annons

Trelleborgs FF till skiljedomstol

(Uppdaterad 14.40) Trelleborgs FF vägrades återköpsrätt då Andreas Isaksson gick till Djurgården och kräver 7,5 miljoner kronor i skadestånd av Juventus.
Sport • Publicerad 17 november 2003
TFF:s ordförande Per-Anders Abrahamssom. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
TFF:s ordförande Per-Anders Abrahamssom. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Men Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har dömt till den italienska storklubbens fördel. Maffiametoder, menar TFF:s ordförande Per-Anders Abrahamsson som nu ska gå vidare till Idrottens skiljedomstol: - Fifa är att betrakta som en cancersvulst. Abrahamsson, som till vardags är cancerkirurg, är upprörd över Fifas agerande i frågan. Han anser att statuter finns att följa och att Trelleborgs kontrakt är giltigt, men att Fifa valt att gå på storklubbens Juventus linje. - Fifa behöver en canceroperation för att helas, dundrar Abrahamsson, som tror sig veta vilka delar som bör avlägsnas: - De finns ett antal aktörer som är kopplade till ordförande Sepp Blatter som man bör se över. Fifa bör på något sätt genomgå ett stålbad och en rening. Historien tog sin början 1999 då Trelleborg sålde Andreas Isaksson till Juventus för drygt 10 miljoner kronor. I avtalet fanns en återköpsklausul, enligt vilken TFF skulle få 14 dagar på sig att fundera över att köpa tillbaka målvakten om något bud kom. Det åtagandet levde inte Juventus upp till, utan Isaksson såldes utan Trelleborgs kännedom till Djurgården. I oktober 2001 beslutade Fifa till Trelleborgs fördel och att TFF skulle kompenseras med 7,5 miljoner - men Juventus överklagade domen. - Normalt ska Juventus inte kunna överklaga det beslutet, än mindre få ett tidigare taget beslut ändrat, menar Abrahamsson. Men överklagan godkändes och därefter följde en lång väntan. Abrahamsson anser att Fifas ordförande Sepp Blatter var en bidragande orsak till denna "fördröjningseffekt". Enligt TFF var det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och dess svenske ordförande Lennart Johansson som till slut tryckte på för att frågan skulle bli prövad i Fifas exekutiva kommitté. Så gjordes den 17 oktober i år och de första signalerna var att Trelleborg få sina miljoner. - Alla vid sittande bord ansåg att frågan från början var korrekt bedömt, säger Abrahamsson. Men Fifa tillsatte ändå en kommitté på tre personer för att utreda frågan ytterligare. Julio Grondona från Argentina, Jack Warner från Trinidad och Tobago, samt Isaac David Sasso från Costa Rica kom med sin rapport den 13 november. De skriver att Trelleborg inte kan få någon ersättning eftersom Isaksson själv inte ville gå till Trelleborg utan till Djurgården. - Spelarens önskemål har inte med saken att göra. TFF hade en tydlig klausul om återköpsrätt, säger Abrahamsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons