Annons

Trelleborgaren tillbaka i landslaget

Efter att ha varit borta från landslaget i tre år är Andreas Nilsson tillbaka i blågult. Linjespelaren från Trelleborg har tagits ut till truppen till landskampen mot Ukraina i november. ”Jättekul att vara med igen”, säger Andreas Nilsson, i ett uttalande.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Handboll • Publicerad 11 oktober 2023
Andreas Nilsson när han spelade sin senaste landskamp, den 5 november 2020.
Andreas Nilsson när han spelade sin senaste landskamp, den 5 november 2020.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

I snart tre år har Andreas Nilsson varit ratad av förbundskaptenen Glenn Solberg, trots att linjespelaren från Trelleborg spelar i ett av Europas bästa lag, ungerska Veszprém.

Men nu är han tillbaka. När Glenn Solberg på onsdagen presenterade truppen till en landskamp mot Ukraina i Eskilstuna den 2 november, den sista samlingen innan EM i januari, är Andreas Nilsson med i en landslagstrupp igen.

Annons

– Vi har haft en bra och tät dialog den senaste tiden. Andreas har en spetsegenskap som är väldigt spännande. Han kommer att kunna utveckla laget lite till, säger Glenn Solberg till Sportbladet.

– Det känns som det är rätt tidpunkt att ta med honom. Han är i den absoluta världstoppen anfallsmässigt och det är kanske en spetsegenskap som vi saknat i svenska landslaget, fortsätter förbundskaptenen.

Andreas Nilsson ville av familjeskäl ansluta ett par dagar senare till samlingen inför VM i januari 2021, eftersom han spelade slutspel i Champions League i mellandagarna, men fick inte det och ratades då till VM. Sedan dess har han inte blivit uttagen i landslaget – tills nu.

Han blev uttagen till bruttotruppen inför VM för snart ett år sedan, det var då överraskade för honom. När han då inte kom med i den slutgiltiga truppen sade han till TA att stängde dörren till landslaget.

– Det var ju en chock att jag kom med i bruttotruppen. Men sedan fick man såklart lite hopp om att vara med och spela. Men sedan kom jag inte med idag. Nu är det slut, nu är jag inte med i några trupper längre, sa Andreas Nilsson till TA då.

Stänger du dörren till landslaget?

– Det är slut där, ja.

Men nu verkar han alltså tänkt om.

Andreas Nilsson kommenterar comebacken i ett pressmeddelande:

– Det har varit härligt att följa utvecklingen och de fina resultat de gjort i de senaste mästerskapen och det ska bli jättekul att vara med igen. Det är alltid en ära att spela för Sverige, säger Andreas Nilsson, som spelade sin senaste landskamp i november 2020.

Annons

Till Sportbladet utvecklar han om sin återkomst till landslaget.

– Jag har haft en vilja att vara med igen, nu fick jag chansen. Jag och Glenn har faktiskt haft en ganska bra dialog de två senaste säsongerna. Vi har haft möten och träffats. I somras fick jag indikationer på att det fanns en chans att komma med igen. Fredrik Petterson slutade och då dök det upp en lucka, jag kände att jag ville ta den och fick den nu, säger Andreas Nilsson, till tidningen.

Vad tror du att du kan tillföra i landslaget?

– Jag har ganska mycket rutin, jag är lite äldre och visare. Jag har varit med i landslaget tidigare och spelat i en toppklubb i Champions League i elva-tolv år. Jag hopps och tror att jag är med och konkurrerar på samma villkor som de andra. Det är svårt att veta så mycket om rollen när jag inte varit med under Glenns ledning tidigare, den ska jag hitta på samlingen, säger trelleborgaren till Sportbladet.

Andreas Nilsson, som inledde karriären i IFK Trelleborg, har gjort 142 landskamper i karriären och spelat i nio mästerskap.

Samlingen i november är den sista innan EM, som avgörs i Tyskland i januari. I vår ska även Sverige kvala till OS, som arrangeras i Paris i sommar.

”Vi har haft en bra och tät dialog den senaste tiden. Andreas har en spetsegenskap som är väldigt spännande.”
Glenn Solberg, förbundskapten.
Fakta

Truppen till landskampen mot Ukraina

Målvakter: Andreas Palicka, Tobias Thulin.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Oscar Bergendahl, Andreas Nilsson.

Högersex: Daniel Pettersson, Sebastian Karlsson

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, Eric Johansson, Karl Wallinius

Mittnio: Jim Gottfridsson, Felix Claar, Jonathan Edvardsson.

Högernio: Albin Lagergren, Lukas Sandell.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons