Annons

Trelleborgare vände motgång till EM-guld i lag

Linus Strömberg från Trelleborgs Bågskytteklubb misslyckades individuellt, men prickade formen precis när lagtävlingen skulle avgöras.Tillsammans med Isak Carlsson, Nora och Jonatan Fredriksson, Luleå räckte det till guld.– Overkligt, säger 17-åringen.
Sport • Publicerad 27 maj 2014
Foto: Foto: Björn Gustavsson

På söndagsvkällen kom en ny bågskytt hem till Trelleborg med en internationell medalj.

Tidigare i år fixade Magnus Carlsson ett VM-brons i lag i Frankrike.

Annons

Den här gången kom Linus Strömberg hem med JEM-brons från Slovenien.

– Någon sa att det var 15 år sedan Sverige tog en lagmedalj på ett junior-EM, berättar Linus Strömberg efter sin största framgång hittills i karriären.

Fullträffen kom oväntat. Sverige var inte rankat bättre än sexa efter den individuella grundomgången. I den individuella tävlingen stämde det heller inte alls för trelleborgaren Linus Strömberg.

642 poäng av 720 var klart sämre än vad han hoppades på, och i matcherna man mot man åkte han ut direkt.

– Efter jag åkte ur gick jag bort till träningstältet, ställde om skallen på noll och hittade något som funkade. Jag tänkte att jag kunde ju inte dra ner mitt lag, jag var tvungen att prestera, säger Linus Strömberg.

Vad var det du hittade som funkade?

– Skyttetekniskt låg jag på hårdare mot tavlan, jag viftade inte runt med siktet så mycket. Så hittade jag det mentala, jag ville verkligen hjälpa mitt lag.

Sverige var ingalunda favoriter mot Ukraina i kvartsfinalen men vann med 225 mot 221. I semifinalen gick det lätt: hela 228 mot 212.

Finalen mot Storbritannien var jämn men Sverige ledde men en poäng inför femte och sista serien.

Och när det skulle avgöras drygade det svenska laget ut till seger med 229–226.

Annons

– När vi väl kom fram till tavlorna och insåg att vi hade vunnit kom det som en smäll i ansiktet. När vi lämnat in våra protokoll kom alla andra i truppen springande och slängde sig över oss. Sedan var det bara att låta det sjunka in, säger Linus Strömberg som prickade formen perfekt till guldfinalen där han endast missade en enda poäng.

Guldet firades med en hamburgare på en snabbmatsrestaurang i Ljubljana.

– Medaljen får den bästa platsen i medaljskåpet, säger Linus Strömberg, tillbaka hemma på Sjöfararevägen i Trelleborg.

Louise Löfgren
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons