Annons

Trelleborgare sörjer basketlegendens död

Superstjärnan Kobe Bryant omkom på söndagskvällen i en helikopterolycka. Dödsolyckan skakar om idrottsvärlden. ”Det är riktigt tragiskt. Han var basketens Michael Jackson”, säger Mario Cooper, amerikansk spelare i Trelleborg Pirates.
Basket • Publicerad 27 januari 2020

Basketvärlden – och hela idrottsvärlden är i chock efter att 41-årige Kobe Bryant omkommit i en helikopterolycka på söndagen. Alla nio personerna i helikoptern omkom. Med på flygningen var även Kobe Bryants 13 år gamla dotter Gianna.

– Det är riktigt tragiskt. Jag blev riktigt ledsen när jag läste om det, säger Thomas Nilsson, grundare av Trelleborgs Basketklubb.

Annons

Kobe Bryants privata helikopter lyfte från John Wayne-flygplatsen strax söder om Los Angeles klockan 09.06 lokal tid, skriver LA Times. Den hade varit i luften i cirka 40 minuter när något hände.

Kobe Bryant i februari 2018.
Kobe Bryant i februari 2018.Foto: Jordan Strauss

– Jag kan fortfarande inte fatta att det har hänt. Och att hans dotter var med, det är fruktansvärt, säger amerikanaren Mario Cooper, som spelar i Trelleborg Pirates.

Bryant var en av världens främsta basketspelare genom tiderna. Med Los Angeles Lakers vann han den amerikanska proffsligan NBA fem gånger.

Under sin 20-åriga karriär blev han uttagen till All star-matcher hela 18 gånger. Bryant blev utsedd till NBA-slutspelets mest värdefulle spelare två gånger.

– Hade Bryant kommit fram före Michael Jordan hade han varit den störste. Jag skulle säga att han är en av de tre bästa spelarna någonsin. Han var otroligt stor som basketspelare och dessutom en ambassadör som tog ett samhällsansvar också, säger Thomas Nilsson.

Vad betydde Bryant för sporten?

– Han var trogen Los Angeles Lakers hela karriären och var otroligt stor för dem. Han betydde även mycket utanför basketen för många. Han var engagerad i samhället, han var alltid glad och hjälpte många. Han var så stor att han hade nog kunnat bli president i USA, säger Thomas Nilsson.

Mario Cooper berättar att Kobe Bryant var en person som betydde mycket för amerikanarna och för basketfans världen över.

– Alla kände till Kobe Bryant. Han var basketens Michael Jackson. Alla gillade honom för hur han var som person. Han var smart, snäll och väldigt ödmjuk. Han kunde prata fem eller sex språk. Alla älskade honom, säger Mario Cooper, som själv hade Kobe Bryant som stor idol.

– Han hade stort inflytande på väldigt många människor. Hans närvaro och energi var otrolig, säger Cooper, som håller Bryant som den näst störste basketspelaren genom alla tider, efter Michael Jordan.

Annons

Fram till helgen var Bryant tredje bäste poängplockare i NBA-historien, men passerades av LeBron James, även han i Los Angeles Lakers, så sent som i lagets senaste match i lördags mot Philadelphia 76ers.

Efteråt hyllade Bryant LeBron James på sociala medier.

"Fortsätt att föra sporten framåt LeBron James. Stor respekt, min bror", twittrade han i vad som blev hans sista inlägg.

Bryant efterlämnar sig sin fru, Vanessa, och tre döttrar.

Fans till Kobe Bryant hedrade honom med att lägga blommor utanför Staples Center, Los Angeles Lakers hemmaarena.
Fans till Kobe Bryant hedrade honom med att lägga blommor utanför Staples Center, Los Angeles Lakers hemmaarena.Foto: Matt Hartman
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons