Annons
24 centimeter. Så nära var Tracey Andersson en plats i släggfinalen. Den missade finalplatsen innebär även att OS-chansen gick upp i rök.
Sport • Publicerad 29 juni 2012
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

– Det känns retligt. Att vara så nära men ändå inte nå final. Det känns tråkigt, säger Tracey Andersson när TA-sporten når henne efter kvaltävlingen i Helsingfors.

Trelleborgs bidrag till friidrotts-EM kastade 63,40 meter i sitt första kast i släggkvalet. I det andra kastet blev det övertramp.

Annons

– Jag tyckte inte att det var övertramp, det kändes inte så. Jag blev lite arg på funktionären. Därför var det ändå bra av mig att jag fick till ett bra sista kast, säger Tracey Andersson.

Hon kastade 66,65 meter i sitt tredje och sista kast. Det är 3,68 meter från hennes eget svenska rekord som hon satte i april i år. Det gav henne en sjätteplats i första kvalgruppen och hon fick sedan en nervös väntan när hon tittade på den andra kvalgruppen som kastade senare.

När det endast var ett par kastare kvar förpassades Tracey Andersson till 13:e plats, slagen med 24 centimeter av tjeckiskan Tereza Kralova, som kastade 66,89 meter och som blev tolva och sista kvinna till final.

– Jag kände efter kvalet att jag hellre hade velat bli femma i min kvalgrupp, nu blev det nervöst att vänta. Det var jobbigt att finalplatsen försvann när det bara var så få kast kvar, säger 28-åringen.

Hon nådde finalen i EM i Barcelona för två år sedan, då blev hon tolva i kvalet efter att ha kastat 66,48.

– Då hade jag marginalerna på min sida, nu hade jag otur istället, säger Andersson.

– Jag ville nog lite för mycket. Jag var lite ivrig i mina starter, gjorde inte dem fint och lugnt som jag gör på träning, utan jag tog i för tidigt. Jag skulle lugnat ner mig lite i starterna, säger Tracey Andersson som ändrade sin start i april i år.

– Jag måste nog bli lite mer säker på starten. När jag väl får till det kastar jag långt men jag har kanske inte gjort tillräckligt många kast med den här tekniken, funderar trelleborgaren.

Hon hade inte många meter upp till att vara bland de bästa i släggkvalet.

– Att vara 3,5 meter från mitt pers är okej. De flesta är väldigt långt från sina pers i kvalen. Det gäller att komma på hur jag kan bli säkrare på att komma närmare mitt pers för att lyckas i kval. Kastar jag bara 67 eller 68 meter räcker det ganska långt i kvalen.

Annons

Världsrekordhållaren och regerande mästarinnan, tyskan Betty Heidler, var en av dem som misslyckades i kvalet. Hon kastade bara 65 meter och missade finalen.

– Det är lite annorlunda på mästerskap. Man har bara tre kast på sig och det gäller att få till det. Men jag var inte speciellt nervös och jag känner att jag förberett mig bra, säger Tracey Andersson.

I och med att hon missade finalen missar hon också möjligheten att få åka till OS i London.

– Jag har tränat hårt i fyra år för att nå OS. Det är surt att veta att jag inte har chansen längre. Men jag har satsat allt jag haft och gjort det jag kunnat. Jag kommer att satsa på OS om fyra år istället. Men jag ska klara OS-gränsen (71 meter) ändå denna säsong för att bevisa för mig själv att jag kan, säger Tracey Andersson.

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons