Trelleborg Sim anordnar ett run-swim och samlar in pengar till Ukraina

På lördagen arrangerar Trelleborg Sim en ny form av tävling, ett så kallat run-swim. Då ska klubbens alla simmare, tillsammans, simma en halvmara snabbare, än vad triatleten Patrik Ericsson springer samma sträcka. 25 procent av alla intäkter under dagen kommer dessutom gå till krigsdrabbade i Ukraina.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Simning • Publicerad 27 april 2022
Triatleten Patrik Ericsson ska på lördag springa en halvmara snabbare än vad flera simmare simmar samma sträcka.
Triatleten Patrik Ericsson ska på lördag springa en halvmara snabbare än vad flera simmare simmar samma sträcka.Foto: Tomas Nyberg

Vad går snabbast? För en vältränad triatlet att springa en halvmara, eller för medlemmarna i Trelleborg Sim att simma samma sträcka snabbare tillsammans? På lördag får alla svaret när Trelleborg Sim arrangerar ett så kallat run-swim.

– Det här är något helt nytt så det är en väldigt rolig grej att vara med på, säger Patrik Ericsson.

Han är en välkänd idrottare i Trelleborg. Han inledde idrottskarriären som en stor simtalang. Sedan blev han proffscyklist, och på senare år är det triathlon han ägnat sig åt.

Hans uppgift på lördag är att springa en halvmara, 21 kilometer. Utmaningen är att han ska göra det på kortare tid än vad det tar för klubbens simmare, att simma samma sträcka. Simmarna får lägga ihop sina tider och sträckor, så att de tillsammans når 21 kilometer.

Det var klubbens chefstränare Tommy Lindell som kom med idén och Patrik Ericsson nappade på den. Lördagen ser han som ett bra träningspass inför kommande triathlon-tävlingar närmaste månaderna.

– Nu när en del av intäkterna går till drabbade i Ukraina vill jag vara med och bidra. Men jag vill även göra en insats för simningen i Trelleborg som har en plats i mitt hjärta. Jag har mycket att tacka klubben för, säger Patrik Ericsson, som fortfarande tränar simning med elitgruppen.

Hans tanke är att hitta en bra löpsträcka i centrala Trelleborg. Start och mål ska vara utanför badhuset, där simmarna håller till i bassängen.

– Jag ska avsluta med några varv runt badhuset på något sätt så folk kan vara där och heja, säger Patrik Ericsson.

Han kommer att ha med sig simtränaren Amanda Olsén, som kommer att cykla bredvid honom på halvmara-sträckan. Hon ska se till att han springer så långt han ska, vara tidtagare och serva honom med dricka.

Vem kommer att vara snabbast?

– Det är svårt att säga. Jag kommer nog att springa på runt 1 timme och 20 minuter. Hade det bara varit elitsimmare som skulle simmat hade de varit snabbare än mig, men nu är det ju alla från de bästa till knattarna i klubben som ska simma, så det blir nog tufft för dem, tror Patrik Ericsson.

”Nu när en del av intäkterna går till drabbade i Ukraina vill jag vara med och bidra. Men jag vill även göra en insats för simningen i Trelleborg som har en plats i mitt hjärta.”
Patrik Ericsson.

För Trelleborg Sim är detta ett arrangemang de gör tillsammans med sponsorer, och i stället för klubbens traditionella sponsorsim de har varje år. Sponsorer och privatpersoner kan skänka pengar till den insamling klubben gör i samband med eventet.

– Vi ville göra något annorlunda i år och en rolig grej för våra simmare, säger Tommy Lindell, chefstränare i Trelleborg Sim.

– Pandemin var tuff ekonomiskt för oss i klubben. Vi fick hyra in oss på bad i Malmö och bussa simmare dit, det var kostsamt. Vi hoppas att detta eventet kan göra så att vi får in en slant. Men med tanke på hur det ser ut i världen nu så var de självklart för oss att försöka bidra för att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina och därför går 25 procent av intäkterna till dem i någon form, säger Tommy Lindell.

Kvarvarande belopp kommer att gå till klubbens simmare i form av riktade aktiviteter.

Startskottet för arrangemanget går klockan åtta på morgonen på lördag. Drygt en och en halv timme senare ges svaret på vem som varit snabbast.

Läs mer om arrangemanget och insamlingen här.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.