Annons

Trelleborg körde över Malmö i det allsvenska toppmötet

Det är lång väg kvar. Men IFK Trelleborg tog ett rejält kliv mot elitserien i handboll i lördags. Ett heltaggat hemmalag besegrade IFK Malmö med 32– 24 (14– 10) inför säsongens största publik i Söderslättshallen.
Sport • Publicerad 18 februari 2006

– Årets skönaste seger, tyckte Trelleborgsspelarna och ledarna efteråt.

IFK Trelleborg hade laddat och längtat efter att äntligen efter tre misslyckade försök få besegra IFK Malmö.

Annons

Inställningen var därefter.

Assisterande tränaren Andreas Agerborn noterade att något särskilt var i görningen när han anlände till lagets samling.

– Jag märkte direkt vilken tändning det var. Jag tänkte att det här blir kanon eller också går det helt åt skogen.

Det blev det förstnämnda. IFK Trelleborg kopplade grepp omgående och släppte aldrig taget.

3– 0 efter fem minuter, 9– 3 efter femton minuter och 14– 10 i paus.

I andra halvlek var Malmö som närmast vid 18– 16.

Då gjorde hemmalaget tre raka. Ett ryck som tog knäcken på gästerna som sedan aldrig fick målmässig närkontakt.

Matchen saknade därmed den slutminutsdramatik som funnits i säsongens tidigare möten mellan kamratklubbarna.

Det hade merparten av de 1100 på läktarna inget emot.

När Hans-Peter Motzfeldt-Kyed gjorde 32– 24 med tio sekunder kvar reste sig publiken och gav hemmalaget stående ovationer under slutfasen. Assisterande tränaren Andreas Agerborn var en av de som jublade mest efteråt.

Annons

– Fy fan vad skönt att få trycka dit dom. Jag har väntat länge på det här, utbrister Agerborn som tillbringade två säsonger i IFK Malmö innan han kom till Trelleborg i somras.

IFK Trelleborg hade under veckan tränat ihärdigt på att möta Malmös utgrupperade försvarsspel, beryktat som seriens bästa.

Med bra rörelse och högt anfallstempo gick det vägen. Snabbe vänstersexan Marcus Sjöstrand var en av dem som bidrog med hög fart.

– Jag trivs mot utgrupperat försvar. Det blir större ytor att röra sig på, förklarar en nöjd Marcus Sjöstrand som framgångsrikt hittade luckorna och tog framgångsrika initiativ.

Tre mål blev det för 21-åringen, alla under första halvan av matchen.

– Det var viktigt att vi lyckades tidigt i matchen. Det gjorde att vi fick tron att kunde göra mål på dem, säger en glad Ove Hansen. Malmötränaren Dragan Brljevic konstaterade efteråt att den planerade 3-2-1-uppställningen i stället blev en 3-3-uppställning i verkligheten.

– Vi låg för långt ut och Trelleborg sprang bakom oss, menar Brljevic.

Men det var en inte bara bakåt Malmö hade problem. När laget fick chans att spela sex spelare mot fem i fyra minuter var det i stället Trelleborg som under den perioden gick från 6– 3 till 9– 3.

– Hemskt, suckar Brljevic. Matchbilden blev ungefär så som Ove Hansen förutspått och hoppats på.

– Malmö hade inget överraskande att komma med. Vi matchade vårt lag bättre och de fick inte hål på "Berko", fortsatte IFK-tränaren.

Annons

Mycket riktigt. Till skillnad mot de senaste Malmömatcherna fick Ken Berkowitz tidigt övertaget på Malmös skyttar.

Han började med att benparera en straff från Theis Husfeldt. Han "skrämde" sedan Mads Isbrand att skjuta nästa straff utanför.

– Jag märkte att jag hade övertaget på dem, det kändes, men jag hade go uppbackning, förklarar Trelleborgsmålvakten och prisar försvarsagerandet.

Ett försvarsagerande som renderade i flertalet välutnyttjade kontringar.

Mittsexan Lars Felskov avslutade flera av dessa och satte nio mål sammanlagt. En remarkabel skillnad mot i Baltiska hallen för tre veckor sedan.

– Jag ville väldigt gärna vinna i dag. Generellt spelar vi väldigt bra; vi löper hem och offrar oss för varandra, säger IFK:s mittsexa. John Kristensen var som vanligt en av de största segerarkitekterna. Punktmarkeringen fick varken honom eller hemmalaget ur rytmen. Tack vare hårt arbete och bra rörlighet

– Vi spelar med huvudet i dag, konstaterar Kristensen.

Fem allsvenska omgångar står nu mellan IFK Trelleborg och elitserien.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons