Annons

Trelleborg kan få en skytt med i Peking-OS

Att Trelleborg är en stor idrottsstad vet vi redan men att sta'n har chansen att få med en skytt vid nästa års OS är säkert inte känt för den breda allmänheten. Det handlar om blott 16-årige Stefan Nilsson i Trelleborgs Jaktskytteklubb.
Sport • Publicerad 26 juni 2007
Stefan Nilsson, Trelleborgs Jaktskytteklubb, har chansen att bli klar för Peking-OS nästa vecka. En topplats vid WC-skjutningen i slovenska Maribor är kravet. Arkivbild: Claes Nyberg
Stefan Nilsson, Trelleborgs Jaktskytteklubb, har chansen att bli klar för Peking-OS nästa vecka. En topplats vid WC-skjutningen i slovenska Maribor är kravet. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Stefan åker till Maribor i den slovenska alpvärlden på söndag och skjuter där i World Cup-tävlingen följande torsdag– fredag. Han jagar i första hand en kvotplats till OS och klassen är olympisk skeet.

– Ja, det skulle vara helt underbart om jag klarade det målet, menar Stefan.

Annons

Just nu ligger Stefan tillsammans med övriga skjutlandslaget på träningsläger i Uppsala och dit kom han efter en stor framgång i helgen som gick.

– Jag lyckades bra vid Köpenhamn Grand Prix. I grundomgången sköt jag 117 av 125 möjliga träffar och i finalskjutningen blev jag sedan trea efter särskjutning.

2 000 danska kronor blev priset – förutom äran att bli trea och pengarna kommer väl till pass:

– Ja, det kostar att ligga ute och skjuta, även om jag har sponsorer som täcker det mesta. Stefan Nilsson fyller 17 i augusti och är van att vara bland de yngre eller till och med allra yngst på tävlingar.

– Ja, det är inte ovanligt och jag skjuter ju med skyttar i alla åldrar, förtydligar han.

När det gäller eventuell kvotplats till OS, har Sverige ingen given på herrsidan. Därför gäller det för svenska skyttar att placera sig på just World Cup. De riktigt stora skytteländerna – typ USA – har flera givna kvotplatser men också flera duktiga skyttar utanför dessa kvotplatser. Det innebär att om till exempel fyra amerikanare placerar sig bland de tio bästa i Slovenien – ja, då räknas samtliga dessa bort och det gör, så klart, Stefans chanser större.

– Ja, det är sant men det finns mängder av duktiga skyttar bland de 80– 100 som ställer upp i Maribor, förklarar han. För tillfället rankas Stefan etta bland svenska juniorer och tvåa bland seniorer. Topprankingen ger honom tillträde till de riktigt stora tävlingarna och efter WC-tävlingen väntar ännu större uppgifter bara i år:

– Veckan efter tävlingen i Slovenien åker jag till EM – som avgörs i Granada i Spanien. Sedan väntar VM i september och det avgörs på Cypern.

Tre till fyra träningspass i veckan avverkar Stefan "hemma" i Maglarp – han bor på Kurland. Finslipningen i Uppsala ger honom ordentligt med råg i ryggen inför fortsättningen och han avrundar så här:

– Har jag en riktigt bra dag – ja, då ska jag bara var med i toppen i Maribor!

Annons

Med i toppen där kan alltså innebära en "seger" för hela Trelleborg. I form av en lokal deltagare vid Peking-OS nästa år!

Sigge Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons