Trelleborg blir värd för landskamper

I december kommer det att spelas två landskamper i ishockey i Söderslättshallen. Båda är träningsmatcher inför stundande junior-VM som inleds i Malmö den 26 december.Vilka lag det handlar om och vilka datum matcherna ska spelas bestäms i september.
Sport • Publicerad 14 juni 2013
Inför junior-VM i ishockey kommer några lag att genrepa i Södans ishall.
Inför junior-VM i ishockey kommer några lag att genrepa i Södans ishall.Foto: 

Mellan den 26 december och 5 januari avgörs junior-VM i ishockey i Malmö arena och på Malmö isstadion. 35 000 biljetter är redan sålda, och finalen i Malmö arena är redan slutsåld.

– Hockey-VM för juniorer har blivit enormt stort. Det var en miljon som såg matcherna i SVT senast, och från Kanada har redan 10 000 åskådare bokat biljetter, berättar Fredrik Jönsson, ordförande i Trelleborg Vikings, som också sitter med i en av många arbetsgrupper inför evenemanget i Malmö.

Under ett möte i veckan gavs klartecken att två träningslandskamper inför turneringen ska spelas i Trelleborg.

Vilka lag som kommer att mötas är inte klart, men det kommer inte att bli Sverige.

– Sverige kommer att spela en fyrnationsturnering i Ängelholm tillsammans med USA, Kanada och Finland. Däremot kan det bli Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz, eller något annat land. Alla lag som är med ska ha träningsmatcher, säger Fredrik Jönsson.

Ishockeylandskamper i Trelleborg är en exotisk företeelse. Tidigare har det spelats en U16-landskamp för många år sedan. Kvalitetsmässigt lär de två landskamperna i december bli det bästa som spelats på isen i Söderslättshallen.

– Det kan vi nog vara hundraprocentigt säkra på. En del spelare är draftade av NHL, en del spelar i elitserien eller i högsta ligan i sina länder. Det är väldigt hög nivå.

Vad betyder det här klubben?

– Det visar att vi är en klubb på stark frammarsch, att vi är en klubb som klarar av att arrangera sådana här matcher.

– Sedan är det kul för kommunen, det behöver hända saker, något som sätter Trelleborg på kartan sportsligt.

Fredrik Jönsson tror inte att det blir några problem att fylla de knappt 1 100 åskådarplatserna i Söderslättshallen.

– Det var länge sedan vi gjorde det. Jag vet att vi gjorde det 90/91 när vi kvalade till division ett. Då hade vi fullt mot Borås, det till och med satt folk i gångarna.

Samtliga matcher i junior-VM 2013/2014 kommer att spelas i Malmö. Sverige tog silver vid senaste mästerskapet, efter finalförlust mot USA.

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.