Annons

Trelleborg Basket skrotar seniorlaget

För första gången sedan 1975 är Trelleborg Basket utan herrseniorlag. Eldsjälen Thomas Nilsson tröttnade på det bristande engagemanget och riktar nu energin på klubbens ungdomar. ”Vi ska bygga för framtiden och inte bara hacka oss vidare”, säger Thomas.
Sport • Publicerad 11 september 2009
Foto: 
Framtidshopp. Rijad Srndic och Gustaf Magnusson är två av talangerna i Trelleborg Basket som klubben satsar på. A-laget är nedlagt, seniorerna ges möjlighet att träna och spela cuper men något seriespel blir det inte. ”Vi bygger för framtiden”, säger ordföranden Thomas Nilsson.
Framtidshopp. Rijad Srndic och Gustaf Magnusson är två av talangerna i Trelleborg Basket som klubben satsar på. A-laget är nedlagt, seniorerna ges möjlighet att träna och spela cuper men något seriespel blir det inte. ”Vi bygger för framtiden”, säger ordföranden Thomas Nilsson.Foto: 

TRELLEBORG. Gustaf Magnusson och Rijad Srndic övar skott. Det är Rijads bästa egenskap som basketspelare och Gustaf vill mer än gärna nå lagkamratens nivå.

– Han är grym, vittnar Gustaf om Rijads skottstyrka.

Annons

Som 14 respektive 15 tillhör de Skånes bästa i sin ålderskategori. De är hungriga på att utvecklas och är kuggar i Trelleborgs U20-lag. Från och med den här säsongen finns det inget seniorlag i Trelleborg Basket.

– Vi har haft A-lag i seriespel i 35 år, det har varit något som bara ska finnas, säger Thomas Nilsson.

Så inte mer.

Förra säsongen var droppen. Rotationen i laget var stor. Thomas Nilsson berättar att han använde 36 spelare under seriespelet i division tre. Det fanns ingen kontinuitet i laget. Kvar stod en allt mer maktlös coach.

– Jag visste inte vilka spelare jag hade att tillgå. Det var för få som brann för det och det kändes så fel att fortsätta.

Allt som oftast fick Thomas Nilsson själv hoppa in.

– Många gånger genom åren har det varit tufft, men vi har alltid haft spelare som velat lira. Nu lämnade de återbud bara för att de hade fått en fis på tvären.

Thomas Nilsson fick nog. Han bestämde sig helt enkelt för att lägga ner A-laget. Reaktionen bland spelarna lät inte vänta på sig. De ville ha ett seniorlag.

– Visst finns det spelare, men bara på pappret. De ställer inte upp. Det kostar så mycket att spela matcher.

Licensavgift, serieavgift, anmälningsavgift, föreningsavgift, domaravgift. Bara där är kostnaden uppe i runt 20 000 kronor och det är pengar som Thomas Nilsson hellre lägger på klubbens talanger.

Annons

– Vi vill inte att A-laget ska bekostas av ungdomarna, det är fel väg. Vi måste börja i rätt ända och vi har talangfulla spelare och det är där vi ska sätta in resurserna. Det är ungdomarna som ska ha de bästa tränarna.

Thomas Nilsson räknar upp en dryg handfull talanger i klubben varav Gustaf Magnusson och Rijad Srndic är två. Både Gustaf och Rijad är bland de tolv som utgör Trelleborgs lag i U20-serien.

– Jag spelar med 95:orna ibland, men det är mer fysiskt att spela med äldre. Jag utvecklas mer, säger 14-årige Gustaf.

Han är med i Skånelaget och ska senare under säsongen på turnering i Danmark.

Rijad Srndic har redan representerat Skåne. Han gjorde det så bra att han blev uttagen i regionlaget för södra Sverige, men han nådde inte så långt att han blev uttagen bland de 25 i den svenska P16-truppen.

Kanske kan det bli landslagsspel framöver.

– Jag är född basketspelare, säger han.

Nu får han möjlighet att utvecklas ytterligare. Thomas Nilsson har dubblat träningsdosen jämfört med förra året.

– Vi måste ge våra talanger chansen att bli något.

Björn Gustavsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons