Annons

Tredje raka – men IFK snackar inte slutspel

IFK Trelleborg är nykomlingen som fortsätter att gäcka Handbollssverige. Tredje raka elitseriesegern kom mot IFK Ystad på lördagen. Ett varierat försvarsspel var segervapnet som ledde fram till 31– 26 (16– 12).
Sport • Publicerad 5 februari 2007
Trelleborgsk jubelfest i Ystad. Mittsexan Richard Nilsson, till vänster, slet uppoffrande och vann i sin gamla hemmahall. 31– 26 mot IFK Ystad innebär att Trelleborg för fösta gången lyckats vinna tre raka matcher i handbollens elitserie.BILD: Thorsten Persson
Trelleborgsk jubelfest i Ystad. Mittsexan Richard Nilsson, till vänster, slet uppoffrande och vann i sin gamla hemmahall. 31– 26 mot IFK Ystad innebär att Trelleborg för fösta gången lyckats vinna tre raka matcher i handbollens elitserie.BILD: Thorsten PerssonFoto: 

Lika motigt som handbollslivet är för IFK Ystad, lika ljuvligt är det för IFK Trelleborg.

Inför 1 457 i Österporthallen tog laget sin andra derbyseger på fyra dagar och slutspelssnacket surrar allt högre.

Annons

– Vi blickar inte längre än till nästa match. Det är kanske en klyscha men så är det, förklarade Andreas Bamberg, vänstersexan som blev matchens bäste målskytt med sina nio mål.

Efter 18 av 26 omgångar ligger Trelleborg på nionde plats, bara en poäng från en slutspelsplats. IFK-styrelsen har snackat slutspel hela säsongen, men tränarparet Johan Zanotti och Lars Norgren lyssnar inte på det örat.

– Vi talar om prestationen, vi snackar inte om några streck, påpekade Zanotti.

– Men det ska väl mycket till om vi ska åka ur direkt nu, tillade han.

Att slå ur underläge passar Trelleborg perfekt.

– Vet inte när de ska ta oss på allvar. Svårt att säga om motståndarna underskattar oss. Ibland känns det kanske så, funderade Andreas Bamberg som var lysande. Den speedige 23-åringen gjorde det mesta rätt; alert i försvaret och näst intill hundraprocentig framåt.

Mest minnesvärd var fullträffen när han påpassligt snodde åt sig bollen i spel fyra mot sex och kontrade in 24– 20 efter halva andra halvlek.

– Det målet kändes som en lättnad, sa Bamberg.

– Vi vinner utvisningsperioden när vi är två man mindre med 2– 0. Det måste ha varit mentalt knäckande för Ystad, analyserade Johan Zanotti efteråt. Trelleborg fixade det matchavgörande rycket i första halvlek när underläge 3– 5 vändes till ledning med 11– 5.

Rycket föranleddes av en försvarsförändring. När Denis Bahtijarevic gick ut som "indian" blev hemmaspelarna påtagligt konfunderade och slängde bort bollar. Trelleborg utnyttjade i form av enkla kontringsmål. Just sådana mål som trelleborgarna själva åkte på i mängd i början av säsongen.

Annons

– Taktiken var att vi skulle blanda och ge i försvaret; 4-2, sned 5-1, 6-0 och punktmarkering, förklarade Johan Zanotti som var relativt nöjd med utfallet

Varierat försvarsspel kombinerades med tålmodigt anfallsspel. IFK värderade lägena. Åttamålsskytten Mirko Stojanovic lossade skott och hade en utdelningsprocent som säkerligen var hans bästa för säsongen.

Ändå: IFK Ystad gav aldrig upp. Hemmalaget krigade och hade en spelskicklig mittnia i Henrik Knudsen. Ystadspubliken vädrade poäng när hemmalaget reducerade till 26– 27 med sju minuter kvar.

Men Bamberg dämpade Ystadsjublet när han gjorde 28– 26 på strax därpå. Han tystade Ystadspubliken definitivt när han gjorde 30– 26 tre minuter från slutet.

– Vi gör ingen klockren match, men vi kämpar och sliter på bra, analyserade Andreas Bamberg.

Gladaste Ystadbon i lördagskväll var definitivt Richard Nilsson.

IFK Trelleborgs mittsexa bor 400 meter från Österporthallen.

Med grannar, vänner och arbetskollegor på läktaren tog han en av sina tyngsta triumfer i den hall där han inledde sin handbollskarriär.

– Med något annat lag har jag nog aldrig varit här och vunnit, berättade Richard Nilsson innan han på lätta fötter påbörjade den korta promenaden hem.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons