Traktorer och nordiska män mätte hästkrafter i Hörby

En galen häxa och en motorgalen man. Kombinationen gav i helgen guld till Trelleborgsekipaget i nordiska mästerskapet i Hörby. TA-sporten var på plats bland vrålande traktorer och leriga fält för att följa Pär Håkansson och hans Crazy Witch.
Sport • Publicerad 20 juli 2009
Pär Håkansson och hans Crazy Witch gjorde ett full pull och vann Nordiska mästerskapet i Hörby i klassen 950 kg modifierat.Foto:
Bengt Evans och Pär Håkansson förbereder Crazy Witch för start.
Bengt Evans och Pär Håkansson förbereder Crazy Witch för start.Foto:
Klas Wall arbetskollega till Pär Håkansson var på plats för att heja på tillsammans med dottern Rebecka och sonen Marcus.Foto:
Robert Andersson efter segern i 3500-kilosklassen i nordiska mästerskapet i Hörby.Foto:
Bränsle och hörselskydd fanns det gott om under NM i Hörby.
Bränsle och hörselskydd fanns det gott om under NM i Hörby.Foto:
Pär Håkansson med sonen Filip ägnade helgen åt traktorpulling i Hörby.
Pär Håkansson med sonen Filip ägnade helgen åt traktorpulling i Hörby.Foto:
Team Cougar hade en tuff start i klassen 3500 kilo modifierat i nordiska mästerskapet i Hörby. Hör har Robert Andersson kört fast på banan. Till slut blev det dock guld för teamet.Foto:
Trelleborgaren Pär Nilsson segrade i 950-kilosklassen. han gjorde ett full pull med sin traktor Crazy Witch och kunde sedan fira guldet tillsammans med teamkollegan Bengt Evans.Foto:

HÖRBY. Helgens NM i traktorpulling lämnade ingen oberörd. Drygt 1500 slöt upp på Ekeröds Pulling Arena under lördagskvällen och nästintill det dubbla på söndagen. En av huvudattraktionerna var Pär Håkanssons Full Pull under lördagen. I klassen 950 kilo unlimited vann han tillsammans med teamkamraten Bengt Evans guld med traktorn Crazy Witch.

– Det var alla tiders och en härlig avslutning på säsongen, säger Pär Håkansson.

Att ro hem segern vållade inga större problem för duon Håkansson/Evans. Efter tolv år i Crazy Witch tjänst vet de båda männen hur de ska köra och var de har varandra. Det största arbetet läggs ner i verkstaden innan tävlingen men även på plats finns det möjlighet för förändring. Framförallt gällande vikten på ekipaget.

– Något år har det varit nervöst att hålla vikten så då har jag låtit bli att äta frukost innan. Men att köra på fastande mage är inte att rekommendera, säger Pär Håkansson.

Men i helgen NM var totalvikten inget bekymmer. Hur vikterna placeras verkar dock vara en vetenskap i sig.

– Vid start har man möjlighet att bestämma om man ska stå i mitten eller mer mot höger eller vänster beroende på hur banan ser ut. Bengt håller koll på det och flyttar sedan runt lite vikter på traktorn så att vi får tyngden där vi vill ha den. Vi har 20 kilo lösa vikter att flytta runt, säger Pär.

Vinsten i NM innebär även att Pär Håkansson slutar tvåa i årets SM-serie. Lite retfullt enligt Pär.

– Men för vinst i SM-serien det hade krävts att det två ekipagen som är med här från Sverige inte hade kommit till start alls, säger han.

Med nio SM-guld i bagaget unnade Pär Håkansson dock pullingkollegan Per Nilsson från Västra Kärrstorp årets titel.

– Det var hans första efter mycket problem genom åren så det var verkligen kul för honom.

Men nästa år siktar Pär Håkansson på att ta sin tionde SM-titel och samtidigt direktkvalificera sig till EM på hemmaplan 2010. En resa som både Bengt Evans, arbetskollegan Klas Wall och familjen Håkansson vill följa med på.

– Det är alltid kul att se när Pär håller sig på banan, säger Klas Wall.

– Min son Filip är entusiastisk men min fru Marie och dottern Hanna är måttligt intresserade, men med framgång i bagaget är det lättare att förhandla, säger Pär Håkansson med ett brett leende.