Annons

Tracey på jakt efter kastkänslan

Säsongen är ännu i sin linda. Tracey Andersson har redan kastat längre än någonsin men är inte riktigt nöjd. I början av augusti avgörs EM i Göteborg. Då ska kastkänslan finnas där.
Sport • Publicerad 17 juni 2006
Foto: 

– Jag tänker mycket på EM, nästan varje dag, berättar Tracey Andersson.

Hon har en späckad tävlingssommar framför sig. En sommar med EM på Ullevi i Göteborg som självklar höjdpunkt.

Annons

I torsdags nominerade förbundskapten Thomas Egndahl ytterligare 14 aktiva till EM. Tracey Andersson var inte bland dem, men hon är inte orolig.

– Jag har kastat över kvalgränsen två gånger och vi har lagt upp säsongen efter EM, säger hon.

Nya nomineringar kommer att göras 1, 17 och 28 juli.

21-åringa Tracey Andersson från IFK Trelleborg tog SM-guld i slägga 2005.

Med 64,85 kastade hon in sig i den svenska friidrottseliten. Tillika klarade hon EM-kvalgränsen på 64,50.

Hon har tränat hårdare än någonsin i vinter. I mars var hon på träningsläger i Portugal med Sveriges bästa friidrottare och i maj satte hon nytt pers: 65,48 i tyska Halle.

Ändå...

– Det har gått lite upp och ned. Jag är inte riktigt nöjd med säsongen så här långt, säger hon. Bortsett från Halle har resultaten inte varit vad hon hoppades.

– Jag hade fyra tävlingar på en vecka. Det blev för mycket. Kastkänslan försvann. Alltid när det gått bra går det neråt ett tag; man blir urladdad, förklarar hon.

Tracey Andersson talar om en kastkänsla; en känsla som måste finnas för att det ska bli riktigt långt men som är svår att locka fram på beställning.

Annons

– Plötsligt finns den bara där som på SM sist. Ibland är den helt borta. Jag har funderat på vad man ska göra för att få fram den; vad man ska äta, vad man ska göra dagen innan och så. Samtidigt ska man nog inte fundera för mycket. Det kommer nog med åren, när man lär sig tekniken. Tracey Andersson har styrkan. Ibland brister det i tekniken. Det är den hon och tränaren Kenth Gardenkrans slipar på.

Kastplanen vid Atleticum i Malmö är hennes andra hem.

– Sex dagar i veckan. Mycket sprint och kulkast för att bli snabb och explosiv. Jag behöver bli snabbare i tredje och fjärde rotationen.

Den tunga försäsongsträningen är över. Men Tracey har inga problem med att träna hårt. Släggan står i centrum i tillvaron.

– Jag gillar att vara här. När jag hade träningsuppehåll i september fick jag plötsligt så mycket tid. Jag började möblera om hemma och visste inte vad jag skulle göra. Det är som om man inte lever om man inte tränar.

Efter två veckors uppehåll går Tracey in i tävlingsringen igen på söndag.

Mästarmötet i kast i Nyköping blir hennes sjätte tävling för säsongen. I potten ligger en plats i Sveriges lag vid Europacupen i Malaga.

För att platsa där måste Tracey besegra antagonisten Cecilia Nilsson från Råby-Rekarne.

Med 65,78 har Nilsson nyligen passerat Tracey Andersson på årsbästalistan.

– Hon skrev på sin hemsida att ordningen var återställd. Det gjorde mig uppladdad att läsa. Cecilia verkar vara rätt säker på att det är hon som ska få åka, säger Tracey Andersson.

Annons

Ni verkar inte vara bästa polare, du och Cecilia?

– Vi är väl varken vänner eller ovänner. Vi pratar inte särskilt mycket. Båda vill ju vara bäst och mitt mål har alltid varit att bli bättre än henne.

Cecilia Nilsson har det svenska rekordet på 68,44.

Om säsongsplanerna slår in ska Trelleborgstjejen kasta i de trakterna i sommar.

– Runt 67– 68 meter har vi satt upp som mål. Jag trodde jag skulle ha kastat lite längre redan, men vi är ju bara i början av säsongen än.

Hur mycket tänker du på EM?

– Ganska mycket, nästan varje dag. Det är lite nervöst, jag vill verkligen lyckas och jag försöker ju tänka att det ska gå bra.

Vad menar du med bra?

– Jag vill göra ett bra resultat. Kanske kasta kring det svenska rekordet. Sen får vi se hur långt det räcker. Upp emot 68 meter brukar räcka till final. På årsbästalistan i världen ligger Tracey Andersson på 50:e plats för tillfället. Hon har 29 européer framför sig.

Med tanke på det kan finaldrömmen upplevas som orealistisk. Men det är få förunnat att presterar sitt personbästa när det gäller.

Annons

– Öppningarna är jättesmala på mästerskap och det är så mycket tekniska detaljer som måste fungera. Gör de inte det blir det flera meter kortare. Många duktiga misslyckas därför på mästerskap. Det gör att man vet att man har chansen. Det är så jag försöker se på det.

Begreppet små marginaler gäller med andra ord även i slägga.

Tracey Andersson visade under 2005 att hon kan vara bäst när det gäller.

– Jag älskar att tävla och blir inspirerad när jag möter de allra bästa.

Den 7 augusti är det dags för släggkvalet på Ullevi. Finalen avgörs dagen efter.

Små marginaler som sagt. Och om kastkänslan infunnit sig kanske Tracey får uppleva två tävlingsdagar på Nya Ullevi.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons