Annons

Tracey mot SM - i tyngdlyftning

Släggkasterskan Tracey Andersson, nyss fyllda 19, som i höstas lämnade IFK Trelleborg för Malmöklubben Heleneholms IF, är tillbaka i Trelleborg. Nu som tyngdlyftare i Trelleborgs ABK.
Sport • Publicerad 14 januari 2004

Tracey Andersson satsar på SM i tyngdlyftning i Uppsala den 7-8 februari. I helgen är det kvaltävlingar i Falköping. Men det lär inte bli några problem att kvala in till SM. Vid en inofficiell klubbtävling nyligen mosade hon det svenska juniorrekordet i stöt. 85 kilo stötte hon och det är 12,5 kilo över gällande rekord i 69 kilosklassen! Nu är det SM för fullvuxna som gäller (svenskt rekord: 92,5) men Trelleborgs ABK:s tränare Ingmar Aldenhov tror ändå på Tracey. - Gör hon om det får vi en jätteskräll i SM. Jag vet inte om svensk tyngdlyftning har sett något liknande, säger han. Själv är Tracey entusiastisk över de kommande tävlingarna, hennes första i den nya sporten. - Jag tycker att det är jättekul med tyngdlyftningen och det är kul att också träningen kan bli tävling, säger hon. Är du förvånad över att du plötsligt är en kvinna för SM? - Ja, lite. Jag trodde nog att de andra som bara håller på med det här skulle vara lite bättre. Tracey tränar med Trelleborgs ABK knappt hälften av de nio, tio pass hon hinner med på en vecka. Ingmar Aldenhov är lyrisk när hennes framtidsutsikter som tyngdlyfterska kommer på tal: - Att få en oslipad diamant är alla tränares dröm. Vad gör henne så talangfull? - Hon har mycket stor följsamhet i rytmiken och tekniken. Den här diamanten blir det nog ingen konst att slipa. De små brister hon har i lyftningen är precis samma saker som hon behöver jobba med i kastandet. Vilka är bristerna? - Hon har en tendens att bli spänd när det blir viktigt. Det blir för mycket styrka och för lite teknik, säger Ingmar Aldenhov. TABK-tränaren har blivit van att hjälpa idrottare från andra idrotter. Förutom friidrottarna tar exempelvis OS-satsande TSS-simmaren Mathias Ohlin hjälp av TABK. Men det är bara Tracey Andersson som tagit steget fullt ut och börjat tävla. Kan du tänka dig att fortsätta att lyfta tungt? - Ja, lite, så här vid sidan om, men slägga kommer fortfarande i första hand. Men det går bra att kombinera eftersom det inte är några släggtävlingar på vintern, säger Tracey vars stora mål kommande säsong är att kasta släggan längre än 60 meter, att jämföra med hennes personbästa 57.10. - Jag har lagt på en rotation till, nu roterar jag fyra varv, och jag hoppas att det ska hjälpa. Men närmast är det alltså SM-kval i tyngdlyftning i Falköping som gäller. Dit skickar också TABK comebackande Björn Falkland i 69 kilo (tio SM-guld på meritlistan), Jonas "Poppe" Nilsson i 56 kilo och Roger Strömberg i 77 kilo.

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons