Annons

Torres sköt Spanien till EM-guld

Spaniens långa väntan är över. Med Fernando Torres i spetsen tog laget äntligen en stor titel igen, via 1–0 i EM-finalen mot Tyskland.
Sport • Publicerad 30 juni 2008
BILDER: SCANPIX
BILDER: SCANPIXFoto: 

Spanien har misslyckats fler gånger än någon orkar räkna i de stora mästerskapen, enda titeln inför söndagen var EM-guldet 1964. Men när det verkligen gällde i EM 2008 var Luis Aragonés manskap - och Fernando Torres - för en gångs skull starkast.

Efter David Villas skada i kvartsfinalen har ett tungt ansvar fallit på "el Nino" (pojken). Den 24-årige Liverpoolspelarens snabbhet ställde gång på gång till det för de båda långa, men inte särskilt kvicka, tyska mittbackarna Per Mertesacker och Christoph Metzelder.

Annons

I den 33:e minuten fick han till slut utdelning för sitt slit. Den här gången var det vänsterbacken Philipp Lahm som inte hängde med när Torres sprang sig loss. Jens Lehmann rusade ut, men Torres chippade bollen över honom och i mål.

Annars var det Tyskland som öppnade matchen bäst. Men Spanien jobbade sig in i matchen och var nära att göra mål redan på det första riktiga anfallet när Christoph Metzelder höll på att styra bollen i eget mål.

Inför ögonen på det spanska kungaparet, förre amerikanske utrikesministern Henry Kissinger, skådespelaren Harrison Ford och förre F1-världsmästaren Michael Schumacher, för att nämna några, sprang Torres sedan till sig och Spanien en 1-0-ledning i paus.

Spanien hade sedan en rad farligheter i den andra halvleken, bland annat var Torres nära att klacka in ytterligare ett mål. Tyskland försökte men kom ingen vart och ett mål räckte för att Spanien skulle radera en 44 år lång svit av mästerskap utan en titel. För tyske lagkaptenen Michael Ballack, som spelade trots en muskelskada i högervaden, var förlusten extra bitter. Hans jakt på en internationell titel fick inget lyckligt slut den här gången heller och precis som i VM 2002, två Champions league-finaler och ett antal andra gånger får den evige tvåan vända hemåt utan en guldmedalj.

Spanien har länge räknats som en världsmakt inom fotbollen, utan att få resultat. Nu har landet äntligen en ny titel att glädjas åt.

Lita på högt ställda förväntningar på Luis Aragonés efterträdare i höstens VM-kval. (TT:s utsände)

Jens Bornemann
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons