Annons

Torbjörn Nilsson imponerad av Fredrik Persson

U 21-landslagets förbundskapten Torbjörn Nilsson är imponerad av Fredrik Perssons spel i TFF-målet. Om insatserna räcker till en plats i truppen till EM-slutspelet återstår att se.
Sport • Publicerad 4 maj 2004
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Konkurrensen om platserna är stenhård. Örebros John Alvbåge och Elfsborgs Johan Wiland har sviktat den här säsongen och det kan bädda för "Fritz". Målvaktstränaren Jan Ericsson hävdade efter MFF-matchen att Fredrik Persson borde vara given i EM-truppen. - Alla som är duktiga är aktuella. Vi har presskonferens på torsdag och jag lägger inte några värderingar på spelarsidan förrän då, säger Torbjörn Nilsson. Förbundskaptenen svarar ändå på TA-sportens frågor. Vad krävs det för att du ska ta ut Fredrik i truppen? - Det är ju så att Alvbåge och Wiland har varit med på den här resan. Vi började kvalet för två år sedan och de har varit med sedan dess. Räcker det för att ta en plats? - Nej. Fotboll är en konkurrenssport. Det jag kan säga är att Alvbåge var allsvenskans bäste målvakt under hösten tillsammans med Andreas Isaksson. Nu har han och Wiland startat säsongen lite svagt men formen går upp och ner och vi i landslagsledningen hoppas att formen är på uppåtgående. Torbjörn Nilsson ska ta ut tre målvakter i truppen. Han nämner Landskronas Jonas Sandqvist och Häckens Christoffer Källqvist som ytterligare två konkurrenter i den unga målvaktskvintetten. Fem spelare om tre platser således. - Men vi spelar en fin turnering i Frankrike också med det nya U 21. Det blir bra motstånd även om turneringen inte har samma status som EM har. Däremot är det viktigt att få internationell erfarenhet. - Fredrik är född 1983 och kanske är han med på nästa resa. Risken är att han inte få spela någon match i EM. Därmed lutar det åt beprövade kort i EM. Tipset blir Alvbåge, Wiland och Sandqvist - ingen av dem kan vara med i nästa U 21-kull. Men Alvbåge och Wiland har vacklat under säsongsinledningen. Alvbåge har släppt in 14 mål. Wiland tolv. Klart flest i allsvenskan. Dessutom har de turats om i årets tre landskamper, mot Portugal, England och Italien, där Sverige släppt in tio mål. - När det gäller försvarsspelet är målvakten inte ensam om att förhindra mål och det går inte bara att lasta målvakterna. Ett av målen är ett misstag men vi har mött rätt bra motstånd också. - I allsvenskan har det varit ett antal tillfällen där målvakterna borde ha agerat annorlunda. På torsdag får vi besked hur förbundskaptenen resonerat. - Vi har fem målvakter och hur vi ska fördela dem ska vi i ledningen diskutera i dag och på onsdag. Vad har ni för målsättning i EM? - Målet är att komma till OS. Då måste vi bli minst trea. EM-slutspelet avgörs i Tyskland inleds för svensk del den 28 maj med match mot Portugal. Tyskland och Schweiz är övriga lag i gruppen. Sverige måste vara bland de två bästa lagen i gruppen för att få spela semifinal.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons