Annons

TMK-förarna höll sig väl framme i Jordberga

Trelleborgs Motorklubb arrangerade i lördags tredje upplagan av Jordbergarallyt och även om Joachim Grahn och Rickard Nilsson, från Simrishamn vann, så höll sig hemmaförarna väl framme i prislistan.
Sport • Publicerad 13 juni 2005
Magnus Hägg med sin co-driver, Johan Magnusson.
Magnus Hägg med sin co-driver, Johan Magnusson.Foto: 
Magnus Hägg och Johan Magnusson kom på åttondeplatsen i en Subaru Legacy.
Magnus Hägg och Johan Magnusson kom på åttondeplatsen i en Subaru Legacy.Foto: 
Mats Lundahl och Magnus Eriksson, i en volvo 940, blev bäst bland TMK-förarna och kom på en sammanlagd femteplats.
Mats Lundahl och Magnus Eriksson, i en volvo 940, blev bäst bland TMK-förarna och kom på en sammanlagd femteplats.Foto: 

En gång om året lever sockerbruket i Jordberga upp som i gamla tider under höstens betkampanj men nu handlar det om rallybilar i stället för traktorsläp. TMK har verkligen hittat en rallymodell här bland gamla bruksbyggnader och ställningar som är unik och som också är populär bland förarna.

– Jag tycker om den här typen av rally, även om jag väl kanske föredrar skogsrally, menar TMK-föraren, Magnus Hägg, före första omgången.

Annons

Magnus har tidigare kört Volvo men har i år sadlat om till Subaru Legacy och vid sin sida har han denna gång Johan Magnusson.

– Jag brukar dock inte köra rally utan har bara hoppat in den här gången, när inte Tobias (Magnusson) har möjligheten att vara med, förtydligar Johan.

Magnus & Johan var ett av fyra TMK-par som ställde upp och i sammandraget hamnade paret på en hedrande åttondeplats. Dessutom stod man som segrare i klass D3. Allra bäst av hemmaförarna klarade sig Mats Lundahl och Magnus Eriksson, i en Volvo 940 med en sammanlagd femteplats. Matgs & Magnus vann klassen D2. Jonas Olsson och Patrik Norremark kom på trettonde plats och Peter Larsson och Gustav Tillgren kom in på sextondeplatsen men båda ekipagen kom samtidigt etta och tvåa i D1.

– Det är andra gången jag kör Subarun på asfalt och det känns lite ovant ännu men det är en rolig bil att köra, förklarar Magnus Hägg.

Magnus kom till Jordberga med en fin andraplats i bagaget från Lille Mats-rallyt i Hässleholm tidigare i år och när det gäller jämförelsen med Volvon fortsätter han så här:

– Det handlar om en helt olik körstil men det ska bli intressant att prova Subarun på grusvägar i skogsrallyn. Han tycker banan i Jordberga är rolig och intressant, även om den blir ganska glatt via grus och gräs här och där ovanpå asfalten. Under allra första rundan fick han också problem vid en snäv kurva och blev nästan stående på banan.

– Vi kom helt enkelt alltför snabbt in i kurvan men jag tror inte vi förlorade så mycket tid. Andra rundan gick dock mycket bättre och vi ska nog vara med där framme i slutändan, säger han väl i mål för första gången under tävlingen.

Man körde banan, som mätte en och en halv kilometer, två gånger och samma procedur upprepades i tre omgångar vilket alltså blev en sammanlagd sträcka på nio km. I protokollet visar det sig att Magnus Hägg använde ungefär åtta sekunder lägre tid under första omgången, jämfört med de båda andra men samtidigt använder de flesta förarna just inledningsomgången till att lära sig banan.

– I stort är jag väldigt nöjd och det är möjligt att jag skulle kunna pressa tiderna ytterligare men samtidigt är man lite rädd om växellådan, summerar Magnus Hägg årets Jordbergarally.

Redan om tre veckor är han i farten igen och då tävlar han i Örkelljunga och så här förklarar han den tävlingen:

Annons

– Då gäller rally-DM i skogen och det är ännu roligare men också mycket svårare. Magnus Hägg ställer upp i ett femtontal rallytävlingar om året men till dessa kommer ett mekande med bilen under hela året. Inför nästa vinter han utvidgade planer och avrundar så här:

– Jag siktar in mig på att köra några tävlingar i Norge då.

Joachim Grahn och Rickard Nilsson, från Simrishamns MK vann Jordbergarallyt i en Mitsubishi Lancer och tvåa kom fjorårssegraren, Joachim Kristiansson som kör en Opel Corsa tillsammans med Roland Brorsson. Joachim och Roland representerar SMK Hörby.

Lars Mattsson i TMK: s tävlingsledning är mycket nöjd med tävlingen och samtliga 20 anmälda ekipage kom till start. Tre av dessa tvingades dock bryta.

Sigge Hansson

0410-545 24

sigge.hansson@allehandasyd.se

MOTORSPORT JORDBERGA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons