Annons

TKS-tjejer förgyllde den klassiska simfesten

Sex guld, ett silver och två brons i samlad TKS-valör. Medaljerna väger tungt. Men i Sum-Sim är medaljer inte allt. "Det här är en fest. Det har det alltid varit", säger Caroline Lindborg, numera ledare, en gång i tiden själv aktiv tävlande i Sum-Sim.
Sport • Publicerad 20 november 2006
Foto: 

Den klassiska simtävlingen har hållit sig flytande sedan 1961. Populariteten består. Landets bästa simmare mellan 11 och 16 år drabbar samman och har roligt också vid sidan av själva tävlingsbassängen.

500 simmare fanns på plats i Aq-va-kul i Malmö i helgen. Läktarna var knökfulla, stämningen hög. – Det är något speciellt, säger 14-åriga Eleonor Lindborg.

Annons

– En av årets roligaste tävlingar, alla är ju här och jag blir alltid nervös inför Sum-Sim, säger 15-åriga storasystern Nathalie.

Tar man dessutom flera medaljer och sätter nytt Sum-Sim-rekord blir tävlingen förstås extra festlig.

Nathalies 55,60 på 100 fritt var inte bara nytt pers och en överlägsen seger. Det var också nytt tävlingsrekord i den äldsta tjejklassen. Ändå har 15-åriga Nathalie ett år kvar i klassen.

– 100 fritt är min specialgren. Klart det känns extra att lyckas så bra på den distansen, men loppet på 200 fritt var också bra, menar Nathalie när hon summerar helgen. Tiden på 200 fritt, 2.02,02, räckte till guld den också.

Nathalies medaljskörd innehåller också ett brons på 400 meter fritt.

För den ett år yngre Eleonor hände allt det roliga på söndagen.

Först guld på 100 meter ryggsim på 1.03,40 vilket också är nytt Sum-Sim-rekord för den mellersta åldersklassen, 13-14 år.

– Pers med två sekunder, berättar Eleonor.

På eftermiddagen följde hon upp med klar seger på 20o meter medley med 2.21,78.

Lika muntert var det inte på lördagen. Eleonor presterade inte i paritet med vad hon själv hade hoppats. Det gjorde att hon valde att avstå från att simma 400 medley, en distans där hon hade den bästa tiden från regionfinalen.

Annons

– Jag mådde inte bra, var överladdad, ville för mycket. Jag fick en blackout. Jag har aldrig varit med om det innan.

Efter ett snack med tränaren kom harmonin och glädjen tillbaka.

– Jag skulle bara göra så gott jag kunde, inte tänka på vad jag borde göra. Bakom Nathalie och Eleonor kommer det mera.

12-åriga Ida är yngst i simmarfamiljen Lindborg. I helgen sam hon hem två guld (100 meter ryggsim och 200 meter medley) och ett silver (100 meter frisim). Därmed blev hon bäst av syskonen i den interna medaljligan.

– Ida är verkligen jätteduktig, berömmer de äldre systrarna. Hon har bättre tider än vi hade i den åldern.

Men man behöver inte heta Lindborg för att ta medaljer i Trelleborg Kappsim. Amanda Davidsson är en annan som kan. Hennes brons på 100 rygg i den yngsta klassen gjorde att TKS fick totalt nio medaljer.

Sånt ska förstås firas.

– Det blir gemensam middag med klubben i kväll, rapporterade Caroline Lindborg.

Är det fest så är det.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons