Annons

TKS hämtar tränarkraft från Danmark

Trelleborg Kappsim har letat sedan i januari. Nu har klubben hittat det man sökt. Mia Harnfeldt, 28, blir ny chefstränare. Med danska träningsinfluenser ska hon hjälpa TKS-simmarna till snabbare tider.
Sport • Publicerad 7 oktober 2009
Danska Mia Harnfledt gjorde sitt första pass som ny chefstränare i Trelleborg Kappsim på tisdagskvällen. Dagen till ära bar Ida Lindborg en badmössa med Dannebrogen.
Danska Mia Harnfledt gjorde sitt första pass som ny chefstränare i Trelleborg Kappsim på tisdagskvällen. Dagen till ära bar Ida Lindborg en badmössa med Dannebrogen.Foto: 

TRELLEBORG. Mia Harnfeldt anlände till badhuset i en svart tröja med Danmark skrivet på ryggen. Fem minuter senare hade dansktröjan byts mot en tröja med TKS-emblem.

Med entusiasm skred hon till verket.

Annons

– Jag har haft uppehåll från simningen i ett år, jag har studerat klart och varit ute och rest. Jag har verkligen saknat det här, säger Mia Harnfeldt som varit simtränare i 13 år.

Hennes tränargärning har bland annat används i det danska juniorlandslaget och i Köpenhamnsklubben MK 31.

I augusti slog hon ner bopålarna i Malmö. Och för första gången tar hon sig nu an ett tränaruppdrag i Sverige.

– Mitt mål är att kunna utveckla simmarna genom att komma med nya träningsidéer, att ge dem de träningsredskap som de behöver för att nå sina mål, att kunna lyfta dem sportsligt och mentalt.

Mia Harnfeldt kommer att ta med sina danska träningsinfluenser till Trelleborg. Dansk simning har blivit allt starkare under den australiske förbundskaptenen Mark Regan. Från honom hämtar Mia också flera träningsidéer. Det innebär bland annat mer fokus på fysiken.

– Det kommer att bli mer landträning, mer fokus på fysiken och på det mentala. Inställningen är viktig, att du går in för det till 100 procent.

Det har tagit sin tid, men när Trelleborg Kappsim väl hittade rätt gick det snabbt, Mia Harnfeldt besökte badhuset i Trelleborg för första gången för en vecka sedan. I måndagskväll satt hon i de avslutande förhandlingarna med styrelsen och på tisdagskvällen gjorde hon sitt första träningspass med klubben.

Eva-Karin Fryklund, ordförande i Trelleborg Kappsim är nöjd.

– Mia har en väldigt gedigen kunskap och har genomgått den utbildning som krävs för jobbet. Hon har en entusiasm plus att hon har en plan för individen. Det är viktigt. Vi behöver en bred tränare, i elitgruppen finns allt från väldigt unga till de som satsar mot OS, förklarar Eva-Karin Fryklund.

Tjänsten som chefstränare är på deltid. Något som försvårat urvalsprocessen för klubben.

Annons

– Vi har inte det underlaget att vi kan anställa en tränare på heltid. Kvalificerade deltidstränare har inte vuxit på trän, fortsätter Eva-Karin Fryklund.

Sedan tidigare chefstränaren Robert Nilsson slutade har sportchefen Caroline Lindborg haft hand om elitsimmarna i klubben.

– Det har varit långa dagar, men det går när man vet att det är under en begränsad tid. Det känns jättkul att Mia kommit hit. Jag har aldrig jobbat med en kvinnlig chefstränare förut, säger Caroline Lindborg.

Trelleborg Kappsim har blivit kvinnornas klubb med kvinnlig ordförande, kvinnlig sprotchef och nu kvinnlig chefstränare.

Hittills är det också främst tjejerna som visat framfötterna i bassängen. Nathalie Lindborg kommer nu att sikta mot kortbane-EM i december under Mia Harnfeldts tränarskap.

– Det känns jättebra att hon kommer hit. Det blir lite konstigt ibland att ha mamma som tränare, säger Nathalie Lindborg.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons