Annons

Tjurskallen Bajrami har blivit ansvarsfull

I somras spelade Emir Bajrami U21–EM inför 20 000 åskådare. På onsdag går han ut på Vångavallen inför knappt 2 000.
Sport • Publicerad 8 september 2009
Foto: 
Guillermo Molins och Emir Bajrami hejas på av Jörgen Lennartsson .
Guillermo Molins och Emir Bajrami hejas på av Jörgen Lennartsson .Foto: 

TRELLEBORG. Enligt landslagets mest rutinerade spelare råder det dock ingen tvekan.

– Publiken kommer garanterat få se ett gäng tjurskallar som vill vinna tre poäng, säger han.

Annons

Med 19 U21-matcher och fyra mål leder Elfsborgs Emir Bajrami både rutinligan och målligan i det "nya" landslaget. Han hade en framstående roll på sin vänsterkant under sommarens EM-slutspel och är en av åtta killar som är kvar i truppen sedan dess. 21 år fyllda har den tekniske liraren därför klättrat i hierarkin.

– Bajrami tar mer ansvar och det ska han göra eftersom vi har de förväntningarna på honom. Han är ingen rookie längre, säger förbundskaptenen Jörgen Lennartsson.

Emir Bajrami är medveten om kraven som ställs på honom och trivs med förändringen.

– Det är kul när man tar mer ansvar än i förra gruppen, nu är man bland de äldre spelarna så jag tar på mig mer och gillar att skoja med grabbarna. Sen försöker man göra sitt på planen också.

Under sommaren nämndes attribut som det offensiva, det roliga och det nya landslaget när U21-spelarna kom på tal. Förbundskaptenerna Jörgen Lennartsson och Tommy Söderberg har kvar sin filosofi och verkar satsa mer offensivt än någonsin.

– Nu är vi fler spelare av min dignitet. Vi är mer tekniska och kvickare än det förra laget. Vi kan absolut få ett bra landslag, säger Emir Bajrami.

NEC Nijmegens Erton Fejzullahu, Malmö FF:s Agon Mehmeti och Elfsborgs Daniel Nordmark är lagkamrater som Bajrami jämför sig själv med.

– Erton är kvick och Agon har fina kvalitéer, han har en väldigt fin touch. Sen har Daniel fin teknik också.

Emir Bajrami dröjer sig kvar på Vångavallens A-plan efter tisdagens träning. Han är känd för att vara långsam och har ingen brådska att skynda iväg. Lagkamraterna väntar tålmodigt i bussen medan Bajrami pratar om både arenan och Vångavallens gräs.

– Planen är lite långhårig och sträv, jag hoppas de klipper ner den och vattnar lite. Tekniskt så missgynnar den ju oss annars.

Annons

Som allsvensk spelare har Bajrami besökt Vångavallen vid ett flertal tillfällen utan vidare entusiasm. Att han ska ha svårt att tända till inför onsdagskvällens match mot Bulgarien råder det dock ingen tvekan om.

– Hemmaplan är ju alltid hemmaplan om man spelar i Sverige. Så att tagga till är inga problem. Det är klart att jag hellre spelar inför 20 000 än 1 000 personer men vi är ett gäng tjurskallar som går ut för att vinna. Jag hoppas på två till tre mål för vår del och fin fotboll.

Blir det ny målskörd för din del?

– Jag tror jag gör mål i morgon, jag måste ju tro på mig själv.

Johan Silfversten Bergman
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons