Annons

Tjejerna som inte längre tittar på

Vid åtskilliga tävlingar har de tittat på när deras män tävlat. Sedan tog de steget och började själva tävla. Till helgen tävlar Malin Kilemark och Sofie Nordberg i SM för Trelleborgs Bågskytteklubb.
Sport • Publicerad 26 februari 2009
Sofie Nordberg och Malin Kilemark två bågskyttar som hittat sporten tack vare sina män. I helgen tävlar de i SM i Eskilstuna. Bilder: Tomas Nyberg
Sofie Nordberg och Malin Kilemark två bågskyttar som hittat sporten tack vare sina män. I helgen tävlar de i SM i Eskilstuna. Bilder: Tomas NybergFoto: 

Sofie Nordberg, 25, gör sitt andra svenska mästerskap. Malin Kilemark, 28, debuterar. De står i skuggan av sina namnkunniga män - Christopher Thorin respektive Magnus Carlsson.

- Magnus brinner för bågskytte, så för att få träffa honom mer så…

Annons

Sofie avslöjar hur de två bestämde sig för att ta steget från läktarplats till tävlingsscenen. En sen kväll tog de i hand om att de skulle ta steget och även om Malin fuskat i fristil tidigare, så handlade det nu om en mer seriös inställning. De tävlingsdebuterade förra året i hemmatävlingen Vårpilen och tolv månader senare har de höjt sin nivå avsevärt.

I helgens Vårpilen satte Malin Kilemark personbästa med sina 557 poäng. Sofie Nordberg nådde 548. Vid förra årets tävling, deras premiärtävling, hade de 533 respektive 509 poäng.

- Nu vet vi vad vi gör, men det svåra är att göra likadant varje gång, säger Malin.

- Vi har bättre teknik och sedan har vi det här med att orka genomföra en hel tävling. Det gör man bara genom att skjuta, skjuta och skjuta, säger Sofie. De tävlar i compoundklassen och de är glada att de har varandra. Konkurrensen är mager då bågskytte av någon anledning mest lockar det manliga släktet.

- Det är en individuell sport, men det är stor gemenskap. Det är synd att det är så få tjejer, det är ju roligt att träna och bli bättre, säger Sofie Nordberg och funderar.

- Jag tror inte det är så många som vet om att sporten finns.

- Det hade varit jättekul om vi varit fler, säger Malin Kilemark.

Både Christopher Thorin och Magnus Carlsson har guld i sikte vid helgens SM-tävlingar. Sofie och Malin har mål som är mer modesta. - Vi hade som mål inför den här säsongen att nå 550 poäng. Det har vi klarat båda två. Nu ska vi ta 560, säger Malin.

Successivt har de förbättrat sig.

- Vi har satt upp delmål. Att ta första 30-poängaren (tre tior i rad). Att nå 270 poäng (på 30 pilar). Nu har vi 280 som mål, säger Sofie.

Annons

Och vad siktar ni på i SM?

- Vi ser det som en kul tävling, säger Sofie.

- Samtidigt har vi tävlingsvilja båda två, säger Malin.

- Ja, finalskjutning är målet och där är jag nöjd om jag vinner en match. Eller två, säger Sofie.

Successiv förbättring var det ja. Men viktigare är att de tagit steget från åskådare till aktiv.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons