Annons

Tjejen som har hittat rätt

Jessica Lindhér tycker om att stå i centrum. Så har det varit ända sedan hon var liten. På söndag riktas blickarna på Jessica när hon står på podiet för att lyfta hem ett SM-guld. ”Jag hatar att komma tvåa. Jag vill vara bäst i allt jag gör”, säger den 29-åriga lyftaren i Trelleborg ABK.
Sport • Publicerad 5 december 2009
Foto: 
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABK.
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABK.Foto: 
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABK
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABKFoto: 
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABK
Jessica Lindhér, Trelleborgs ABKFoto: 

TRELLEBORG. Tvåa var just vad Jessica Lindhér blev i SM-debuten för ett år sedan. Landslagslyftaren Lena Berntsson var för svår då och lär stå i vägen nu också.

– Jag tycker inte om att förlora, inte alls. Det är min personlighet, jag är rätt så dominant av mig.

Annons

Dessutom är Jessica van vid att tävla. Hon började med gymnastik som fyraåring och tävlade i klubbmästerskap bara ett par år senare. Där lades grunden, friidrotten tog över stafettpinnen i idrottslivet men det är först nu som Jessica Lindhér känner att hon kommit rätt. Tyngdlyftning är hennes sport.

– Första träningen var speciell. Något hände med vätskorna i min kropp. Det var så mycket adrenalin när jag lyfte första gången. Jag blev så glad.

Jessica Lindhér säger att hon blivit mycket lugnare sedan hon börjat med tyngdlyftning.

– Allt det negativa försvinner efter ett träningspass. Jag fastnade direkt efter första passet. Jag blev så glad efter den träningen.

Platsen för hennes tyngdlyftningsdebut var Sydney i Australien där hon studerade. En tränare hade sett henne på gymmet och ville att hon skulle testa. Det var för fyra år sedan.

Hemma i Sverige och Malmö igen hittade hon ingen bra klubb att träna med. I den förening hon tränade i saknades disciplinen.

Och som den person Jessica nu är så ville hon utöva sin sport helhjärtat.

En serietävling i Trelleborg innebar rätt steg i nya karriären. Hon pratade med Jonas Nilsson i Trelleborgs ABK och snart började hon träna under Ingemar Aldenhov.

– Jag ville ha mer hjälp i min träning. Här i Trelleborg fick jag den hjälp jag behövde och då kändes det naturligt att byta klubb.

Det var för snart två år sedan, men hennes övergång hann inte registreras i tid före SM. Därför är helgens SM-tävling hennes första i Trelleborgs klubbfärger.

Annons

När TA-sporten träffar henne under torsdagens träningspass är det tre dagar kvar till hon gör sitt andra svenska mästerskap. Det handlar om att finputsa formen.

– Inte för tätt mellan lyften. I dag ska vi ha kvalitet, påminner tränare Ingemar Aldenhov med myndig stämma.

Han är nöjd med sin adept.

– Jessica är träningsflitig, ambitiös och har en underbar teknik. Hon är nybörjare, har bara tävlat i två år, så hon har alla förutsättningar att lyckas.

Det är just det som Jessica Lindhér tycker är lite tråkigt.

– Jag har en dynamisk kropp och någon av mina tränare genom åren borde ha fått in mig på tyngdlyftning mycket tidigare.

Jessica tränar i rosa topp och matchande hårband. Tajtsen är svarta och på fötterna sitter kornblå skor. Jessica Lindhér drar uppmärksamhet och blickar till sig.

Är du fåfäng?

– Nej, men jag är noggrann. Inte fåfäng, jag har till exempel inte smink på mig. Man behöver vara noggrann för att lyckas i tyngdlyftning. Noggrann och lite galen.

På vilket sätt är du galen?

Annons

– Jag pendlar hit till Trelleborg från Malmö fem gånger i veckan. En timma hit, träna i kanske tre timmar och sedan en timma hem igen. Usch, jag försöker att inte tänka på det men ibland är man trött.

Är det värt det?

– Ja, även om jag stått stilla ett tag i utvecklingen så lyfter jag mer nu jämfört med förra hösten.

Och du drömmer om guld?

– Ja det gör väl alla. Jag har lagt ner mycket möda och då vill jag ha ut något av det också. Man blir kräsen. Först var jag glad om jag kom till SM och jag blev skitglad över mitt silver. Nu skulle ett silver inte vara lika kul. Samtidigt är min egen utveckling det viktiga.

Vad har du för drömmar?

– Jag vill bli så bra som möjligt. Jag vet att jag inte ska tänka i siffror men jag önskar att jag en dag kan rycka 70 kilo och stöta 85 kilo. Då måste jag bli starkare i benen.

På söndagens tävling är det upp till bevis. Hennes personbästa är 58 kilo i ryck och 71 kilo i stöt.

– Jag har lärt mig att inte tänka så mycket inför en tävling. Förra året gick jag runt och tänkte att det måste kännas bra nu inför SM. Jag blev lite nojig. Nu vet jag att det är på söndag som det ska kännas bra, det är då det som gäller.

– Jag är ensam damsenior på den här nivån i klubben och därför vill jag göra så bra ifrån mig som möjligt, säger Jessica som redan fått klubbkänsla.

Annons

– Här är väldigt trevligt folk. Kommer man hit och är lite deppig är det alltid någon som kommer och uppmuntrar. Det är en speciell stämning här.

Jessica Lindhér har hittat rätt 25 år efter att hon inledde idrottskarriären. Både vad gäller idrott och förening.

Björn Gustavsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons