Tilly vill kvala in – men kan ändå avstå VM

VM i Melbourne har länge varit årets stora mål. Men nu överväger Jonas Tilly att avstå från mästerskapet. "Jag måste tänka framåt", säger TSS-stjärnan.
Sport • Publicerad 9 februari 2007

I dag inleds Grand Prix i Göteborg. Tävlingen betyder kval för dem som aspirerar på en plats i det svenska VM-laget.

Jonas Tilly är en av dem. Men axelskadan han ådrog sig på landslagslägret i Sydafrika förra månaden får honom nu att tveka om VM.

– Jag har haft OS som mål hela tiden. Visst, jag har sett fram emot VM en lång tid men jag måste tänka framåt, säger 23-åringen. Inflammationen i axeln beror på en överansträngning. Den har hindrat honom från att följa det träningsprogram som skulle ge honom en topp till helgens VM-kval och en än bättre formtopp till mästerskapet.

– Jag var inte beredd på att det skulle ta så lång tid att bli kvitt skadan. Hade jag vetat det hade jag nog vilat helt och hållet, berättar Jonas.

Men nu står han inför faktum – med en inflammerad axel och med sina funderingar.

Förbundkaptenen Thomas Jansson har förklarat att det finns tio kandidater till ett OS-lag på 4x100 fritt. Fem av dem är riktigt heta och bland dem Jonas Tilly.

– Thomas sa att han hellre ser mig hel till OS än till VM. Det är ett dilemma. Saken blir inte mindre delikat av att Sverige har ett riktigt slagkraftigt frisimslag och att siktet är inställt på OS-guld.

– Jag har varit med om två VM på lång bana, men i OS har jag inte varit med.

Inför VM i slutet av mars krävs det två veckor av hårdträning, helst direkt efter helgens GP-tävling. Samtidigt är det vila som krävs för att axeln ska bli frisk.

– Det verkar inte funka och just nu känner jag inte för att vara med på VM. Samtidigt vill jag inte ta beslutet förrän jag är där.

Det betyder att han gärna kvalar in och att han därefter tar ställning.

– Jag vill visa att jag ska vara med. Jag vill simma snabbt. Jonas Tilly gör bäst i att simma snabbt redan i kväll när 100 metersförsöken avgörs. Stefan Nystrand, Lars Frölander, Marcus Piehl och Petter Stymne är några av konkurrenterna i Göteborg.

– Det är omöjligt att säga var jag står. Direkt efter första loppet får jag besked.

– Jag tycker ändå att jag har tränat på bra, bättre än inför sommaren då jag satte pers (50,66) och då hade jag ändå haft halsfluss precis innan.

Den grund han lade i höstas finns också i tankarna.

– Mycket handlar om det mentala och det gäller att tänka positivt. Egentligen har jag inget att oroa mig över.

Han har fått kvitto på att axeln håller genom de träningslopp han simmat.

Nu gäller tävling och VM-kval. Därefter kommer besked: VM eller vila.

Martin Falkenby

Fotnot: TSS har ytterligare tre simmare i Göteborg: Pontus Ericsson, Adam Olsson och Göran Eriksson.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.