Annons

Tilly kung på simtronen

Första SM-guldet. Dessutom på en rekordtid. Inte undra på att Jonas Tilly strålade av lycka efter insatsen på 100 meter fritt. "En riktig lättnad att slå min tid från 2002", sa Jonas Tilly.
Sport • Publicerad 25 november 2006
Svensk mästare på 100 fritt. Jonas Tilly, TSS, kunde äntligen radera ut sitt personbästa från 2002. 48,29 lyder den nya noteringen. @08 Bildbyline:Bild: Bildbyrån
Svensk mästare på 100 fritt. Jonas Tilly, TSS, kunde äntligen radera ut sitt personbästa från 2002. 48,29 lyder den nya noteringen. @08 Bildbyline:Bild: BildbyrånFoto: 

Endast fyra svenskar har varit snabbare på 100 meter frisim på kort bana.

48,29 är en tid som 22-årige Jonas Tilly inte har varit i närheten av sedan december 2002 då han slog svenskt juniorrekord på 48,74.

Annons

– Jag har aldrig varit under 49 sekunder sedan dess. Det är ett personbästa som drivit mig till vansinne, sa guldmedaljören.

Simmaren från Trelleborgs Simsällskap sa redan efter semifinalen i torsdags att han var ute efter sitt personbästa.

Den målsättningen infriades med råge.

– Jag hade gjort två hyfsat lugna lopp inför finalen, ändå hade det gått fort. Jag tänkte att nu har jag tränat såpass bra att det skulle hålla hela vägen och jag visste att jag måste gå ut hårt. 22,8 efter 50 meter – mätt med fotisättningen i kaklet – var maxfart. Aldrig tidigare har han gått ut så snabbt.

Jonas hade också ledningen, endast Linköpings Marcus Piehl kunde matcha trelleborgarens fart.

– Vi låg jämnt hela loppet och jag såg honom på tredje längden när jag andades. Sista gången jag hade koll på honom var vid sista vändningen, som förresten var riktigt dålig. Sen försökte jag bara köra allt jag hade.

Jonas Tilly drog ner på andningen och gick i mål med favorithanden, den högra.

Han vände sig om, tittade upp på resultattavlan och såg en etta vid sidan av hans namn.

Jonas Tillys första SM-guld var ett faktum, med sex hundradelars marginal.

Sven-Bertil Mattsson, tränaren, jublade vid bassängkanten.

Annons

– Svensk mästare på 100 fritt. Det är tungt! Mästaren själv kände glädje, men också lättnad.

– Otroligt skönt att få det här loppet. Det har varit segt en längre tid och jag hade en bedrövlig vårsäsong, trots VM-silvret i lagkapp. Detta är en sån lättnad att…

Han fann inga ord att avsluta meningen, vilket säger det mesta.

– Det här visar att är med och vill kriga om platserna till VM och OS. Det stärker självförtroendet. Jag känner att jag är bättre än de andra.

När hände det senast?

– Det måste ha varit där på junior-SM när jag slog svenskt juniorrekord och innan jag åkte till USA. I USA var jag långtifrån bäst och fick respekt för andra simmare. Samtidigt tappade de andra respekten för mig.

Men nu är Jonas Tilly kung på tronen. Förklaringen ligger i en ändrad uppbyggnadsträning nu när han flyttat hem till Trelleborg igen. Tillsammans med "Bebbe" Mattsson har han hittat rätt balans. Mer uthållighet än sprint.

– Mer inriktning på 100 och 200 fritt och så är det roligt att träna med grabbarna i TSS.

Nu tillhör Jonas Tilly den lilla skara av trelleborgare som tagit den långa vägen från TSS simskola till SM-guld. Christian Clausen och Mattias Ohlin är de andra två "genuina" trelleborgare som gått hela vägen. I kölvattnet av Jonas Tillys makalösa insats i Uppsala:

Adam Olssons bronsmedalj på 1 500 fritt.

Annons

– Det gör inget. Snart ska jag själv nå dit, sa Adam som försvarade bronset från förra inne-SM.

– Tekniskt kändes det jättebra och jag har jobbat med tekniken hela säsongen. Skönt att det gett resultat, sa Adam efter sitt nya personbästa 15.44,48.

TSS nådde en finalplats till. Det var Martin Harlenbäck som blev åtta på 50 meter fjäril.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons