Tilly knäckte Frölanders rekord

Jonas Tilly är i kanonslag. Natten till fredagen slog han till med svenskt rekord på 50 yards fritt, fem hundradelar bättre än Lars Frölanders tidigare rekord från 1998.
Sport • Publicerad 4 mars 2005
Jonas Tillys 19,55 är svenskt rekord med fem hundradelar. @08 Bildbyline:ARKIVBILD: PRESSENS BILD
Jonas Tillys 19,55 är svenskt rekord med fem hundradelar. @08 Bildbyline:ARKIVBILD: PRESSENS BILDFoto: 

Tävlingarna Pac-10 samlade några av världens snabbaste simmare. I 50-yardsfinalen simmade bland andra OS-tvåan Duje Draganja, OS-finalisten Rolandis Gimbutis och amerikanska stjärnskottet Simon Burnett.

I det starka fältet slutade TSS-simmaren Jonas Tilly fyra och slog både Gimbutis och Burnett.

– Finalfältet höll världsklass med fyra européer i världstoppen. Det är stort att slå det svenska rekordet, säger TSS-tränaren Sven-Bertil Mattsson som är full av beundran för 20-åringen.

– Jonas är en stor talang som kan tillhöra toppskiktet i världen. Han har långtifrån nått sitt max.

Missräkningen i fjor, när Jonas Tilly missade en plats till OS, kan förklaras med att han då bytt miljö. Nu är han inne på sin fjärde termin på Berkeley och han verkar ha anpassat sig riktigt ordentligt. – De har tydligen tränat på tuffare i USA det här året och Jonas verkar ha svarat på bra på den träningen med sin fina teknik och lätta kropp, säger "Bebbe Mattsson.

Det är först om två veckor, i NCAA-finalen, som Jonas Tilly ska vara i riktig toppform. Men redan nu simmar han snabbare än vad han tidigare gjort.

Tiden på 50 yards, 19,55, motsvarar 21,59 på 50 meter. Jonas bästatid i 25-metersbassäng lyder 22,30.

– Det är bara Stefan Nystrand och Lars Frölander som simmat under 21,59, rapporterar Bebbe.

Jonas Tillys University of California vann 4x50 fritt och trelleborgaren noterades för 19,08 på tredjesträckan. Ingen i fältet hade bättre tid.

– Han borde inte simma långsammare i sommar. Det här ser jättespännande ut, säger Bebbe.

Martin Falkenby

Simning Los Angeles
Simning Los Angeles
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.