Tilly klar för landslaget

Besvikelsen var stor hos Jonas Tilly, 21, när han inte blev uttagen till VM i Montreal i somras. Desto större är nu glädjen över att vara klar för kortbane-VM i Shanghai i vår och långbane-EM i Budapest nästa sommar.
Sport • Publicerad 25 augusti 2005

När Jonas Tilly fick VM-nobben av förbundskapten Tomas Jansson tidigare i sommar fick han samtidigt ett halvt löfte om att han skulle tas med i landslagstruppen för resten av 2005 och första halvåret 2006, det vill säga i den trupp som Tomas Jansson presenterade i dagarna.

Inte helt överraskande alltså att Jonas nu finns med i landslaget " men beskedet mottogs ändå med lättnad.

– Kul att veta att man har förtroendet. Och jag är inte alls orolig för att jag inte ska kunna prestera, säger Jonas Tilly som på torsdagen flyger tillbaka till Kalifornien och till studierna vid Berkeley-universitetet. Tomas Jansson frångår traditionen när han tar ut simmare till landslaget för en så lång tid som tolv månader framåt och så här motiverar han upplägget:

– En av fördelarna är att de förhandsnominerade helt kan fokusera och lägga upp sin träning för att vara som bäst när det gäller, det vill säga vid de stora mästerskap de är nominerade till.

För Jonas Tilly är det dock en sanning med modifikation. Han tävlar för Berkeley och då är det de amerikanska skolmästerskapen, NCAA-finalerna, som är huvudmålet.

– Jag måste ha NCAA som huvudmål, mina tränare skulle inte tillåta något annat, säger han och det betyder att kortbane-EM i italienska Trieste kommer olägligt i december " mitt i en tung träningsperiod " men att kortbane-VM i Shanghai kommer desto lägligare i början av april.

– NCAA är alldeles innan VM och det betyder att jag kan behålla formen.

– Möjligheten finns att åka på EM (kort bana) också, det finns folk som gjort det tidigare, men kanske är det bättre för mig att koncentrera mig helt på VM

Han har nu kunnat lägga besvikelsen över att inte ha blivit uttagen till VM i Montreal bakom sig, säger han, men tycker fortfarande att han borde ha fått chansen. Detta trots att det nederlagstippade svenska laget gjorde succé i 4x100-lagkappen (femma).

– Jag trodde på laget. Men jag är säker på att jag kunnat göra det minst lika bra som i alla fall två av dem som simmade. TSS-tränaren Sven-Bertil "Bebbe" Mattsson var också upprörd över att inte Jonas Tilly kom med till VM och han ångrar inte heller kritiken.

– Han tog ut fem och jag tycker att Jonas var fyra. Det var en stor miss att inte plocka med honom till VM, han är en av dem som är på g i svensk simning. En märklig uttagning, även om de gjorde det bra i lagkappen.

Självklart är Bebbe nöjd med att Tilly nu i alla fall får göra comeback i landslaget.

– Han har givetvis kommit med för att han haft en positiv utveckling och för att han är en av de mest spännande svenska simmarna inför nästa OS.

Tomas Jansson:

– Jag förstår att Jonas blev besviken, han var först utanför VM-truppen om man hårdrar det. Nu har vi en bredare trupp att jobba med och då var han självskriven.

Trots att Frölander och kompani gjorde VM-succé är inte Jansson säker på att han fattade rätt beslut gällande Jonas Tilly.

– Man vet aldrig vad som kunnat hända om andra varit med och simmat. Men killarna gjorde en fantastisk lagkapp.

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.