Annons

Tilly inspireras av Nystrands rekord

Världsrekord på 50 och 100 meter frisim. Stefan Nystrands framfart inspirerar. "En stor anledning till att vilja satsa mot OS", säger Jonas Tilly som på onsdagen åker till Jönköping för att simma SM.
Sport • Publicerad 20 november 2007
"Det är väldigt svårt att ha några förväntningar", säger TSS:aren inför årets SM i Jönköping. För ett år sedan satte Jonas Tilly nytt personligt rekord på 100 meter fritt med 48,29 när han tog SM-guld på distansen. Arkivbild: Tomas Nyberg
"Det är väldigt svårt att ha några förväntningar", säger TSS:aren inför årets SM i Jönköping. För ett år sedan satte Jonas Tilly nytt personligt rekord på 100 meter fritt med 48,29 när han tog SM-guld på distansen. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

På torsdag dyker TSS:aren ner i Rosenlundshallens bassäng. Han gör sin tredje tävling för i höst och har aldrig varit så osäker inför ett mästerskap.

– Det här är en ny situation för mig. Det kan gå väldigt bra men också väldigt dåligt, säger Jonas Tilly.

Annons

Anledning till osäkerheten är förstås den långa period av träningshämmande skador. Han är fortfarande inte helt återställd i axlar och nacke, men berättar att han tar små steg framåt hela tiden.

– Jag är fortfarande inte uppe i 50 procent av träningsdosen jämfört med tiden före skadan. Å andra sidan har Jonas Tilly tränat avsevärt mer styrketräning den här hösten än någonsin tidigare. Under Ingmar Aldenhovs ledning har han kört ett program två till tre gånger i veckan.

– Jag har blivit starkare i axelpartiet och jag har tränat upp en spänst som jag ska ha nytta av i vattnet.

På SM är TSS: aren anmäld på 100 meter frisim, 50 meter rygg, 50 meter fjäril och 50 meter fritt.

Han tvekar ännu om han ska starta på 100 meter fritt, distansen där han är regerande mästare.

– Egentligen skulle jag behöva mer grundträning för ett hundrameterslopp, samtidigt vill jag testa av mig. Kanske kör jag bara försöken.

Jonas Tilly har kollat i startlistorna och har inte blivit avskräckt.

– Det finns många jag borde slå, oavsett den träning jag gjort. Han säger att han inte känner någon press, men kommer ändå in på vissa medaljfunderingar.

– Medalj är inget jag tror på. Ändå skulle jag inte bli förvånad om det hände. Nivån på 50 meterssträckorna kan variera och vissa SM krävs det inte så snabba tider.

– Det hade varit mycket roligt att göra något bra av det här. Det är ju många som varit borta länge som klarat att simma bra ändå. Hoppas att jag också kan lyckas med det. Stora delar av den svenska landslagseliten kommer till start i Jönköping.

Annons

Nyblivne dubble världsrekordhållaren Stefan Nystrand startar dock inte på 100 fritt som avgörs första SM-dagen.

Jonas Tilly har varit på flera läger tillsammans med Nystrand och de båda ingick också i det svenska världsrekordlaget på 4x50 meter fritt för ett knappt år sedan.

– Vet inte vad jag ska säga. Det han har gjort är enormt alltså. Under 46 på hundra fritt... det är skitstort.

Vad gör Nystrand till världens snabbaste just nu?

– Han har en väldigt unik teknik. Han simmar med raka armar, svingar fram armarna och bara vevar på.

– Jävligt kul att det är han som sätter världsrekorden, jag har alltid tyckt om Stefan.

Jonas Tilly låter sig inspireras.

– Med hans utveckling, hans tider och sånt så är det en stor anledning till att vilja satsa på OS. Simmar man i samma lag som honom har man en bra medaljchans i ett lag. Det motiverar en till att fortsätta satsa.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons