Annons

Tif-talang tar för sig bland de stora

När Tif Vikings tar ett steg tillbaka ska Oskar Persson ta ett steg framåt. Från A-lagsdebutant i division två till tongivande back i division tre.
– I år ska jag göra mer för laget än att skicka pucken ur zon, säger 17-åringen.
Sport • Publicerad 7 oktober 2010
Oskar Persson är yngst i laget har spelat samtliga försäsongsmatcher. Nu ser han fram emot Lund hemma i seriepremiären i hockeytrean.
Oskar Persson är yngst i laget har spelat samtliga försäsongsmatcher. Nu ser han fram emot Lund hemma i seriepremiären i hockeytrean.Foto: 

Efter en förlustfylld säsong i division två är Tif Vikings tillbaka i trean. Laget laddar om med en uppsättning unga spelare, där många är födda i början av 90-talet.

Backen Oskar Persson är yngst, men inte ny i A-laget.

Annons

– Han spelade i division två som 16-åring och gjorde inte bort sig. Han spelade enkelt. Spelskicklig, spelar mycket moget för sin ålder, säger tränaren Pontus Mårtensson.

Sedan dess har träningsflitige Persson lagt på sig mer muskler under sommarträningen. Han är i regel först på plats på lagets träningar och utöver de tre gemensamma träningspassen kör han en till två pass extra styrketräning på egen hand.

– Jag är väl känd för att vara lite av träningsnarkoman. Jag har ju alltid tränat hockey ända sedan jag var fyra-fem år. Det blir som en livsstil att hålla på med det, menar Oskar Persson.

Unge Persson prisas av sin tränare för bra spelsinne och okuvlig träningsvilja. Han är lika bra offensivt som defensivt. Ändå har han inte fångats upp av de större klubbarna i närheten.

Han ratades också i TV-pucken för några år sedan.

– För att komma med där måste man spela i Malmö, så ska man kanske inte säga men innerst inne är det så. Jag vet att jag inte hade gjort bort mig där, säger Oskar Persson.

– En gåta för mig. Han är rätt liten, kanske är det där man har sett begränsningar, men han har definitivt potential att prova på i Malmös första års J20, menar Pontus Mårtensson, som jämför Persson med Tobias Enström, den Modofostrade backen med mångfaldiga landslagsmeriter hemmahörande i Atlanta i NHL.

– Jag gillar Enström väldigt mycket, jag har inte tänkt på det, men kanske har han lite samma spelstil som mig. Han är inte stor, men har en bra speluppfattning, säger Oskar Persson, 180 cm lång och 73 kg tung.

Hur länge stannar du i Trelleborg?

– Så länge jag utvecklas, så länge jag känner att det ger mig något. Jag är bara 17 år ännu. I år är målet att ta mer ansvar i A-laget, bli mer betydelsefull.

Annons

Pontus Mårtensson har också höga förväntningar på sin unge back och har placerat honom i förstafemman där han ska kampera ihop med backkollegan Björn Andersson bakom Frank Brobeck, Mattias Persson och Rasmus Andreasson.

Men Vikings har inte haft någon kontinuitet på försäsongen. Backen Björn Andersson är en av flera som varit borta mycket.

Nu är spelare på väg tillbaka och pusselbitarna måste falla på plats snabbt. På söndag väntar Lund hemma.

– Vi har ett ungt energigivande lag med bra skridskoåkning, det är det jag hoppas vi kan få ut i alla fall, att vi kan utnyttja farten på skridskorna. I år är det vi som ska sätta tempot i matcherna, säger Ponuts Mårtensson.

Division tre-hockeyn har premiär redan på torsdagskvällen men serien innehåller sju lag och Vikings står över första omgången.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons