Tiden talar för Carléns Malmö

Per Carléns lyskraft har fått handbollen att lyfta i Malmö. Men HK-tränaren är inte nöjd med sex poäng på nio omgångar och lovar ett revanschsuget lag mot IFK. "Vi är dundermotiverade", säger han.
Sport • Publicerad 12 november 2007

Per Carlén har ett CV som överträffar de flesta inom svensk handboll. Spelarmeriterna är så här långt avsevärt tyngre än de som tränare.

Merparten av sin tolvåriga tränarkarriär har Carlén ägnat åt att skola unga spelare, bland annat på handbollsgymnasiet i Ystad och som förbundskapten för u- och j-landslag.

– Att vara tränare i elitserien är inte så stor skillnad mot att träna b-, j- och u-lag. Det är samma typ av träning, ungefär samma ledarskap. Största skillnaden är väl att man läser in motståndarlagen lite mer nu. Per Carlén har byggt ett nytt lag i HK Malmö. Mycket tid har lagts på att få de utländska spelarna att trivas i ny miljö.

– Den sociala biten är kanonbra, vi har hjälpt dem med allt från barnomsorg till bra boende.

Men språkförbistringar kan ställa till det när det hettar till.

– Det kan bli kommunikationsfel under stress. Det är en faktor som vi måste räkna med.

– Men tiden talar för oss.

Vilken typ av handboll spelar HK Malmö?

– Vi spelar ingen dundertornadohandboll som Hammarby och Lindesberg. Vi ligger mitt emellan dem och de långsamma lagen. Anfallsspelet vill vi spela snabbt, men det kan gå vissa perioder när vi spelar i ett lägre tempot.

Isländske Gudlaugur Arnarsson är navet i försvarsspelet.

Framåt kretsar det ofta kring en annan islänning: Valdimar Thorsson. Målet för elitserienykomlingen är att hänga kvar. Carléns kontrakt sträcker sig över två år, "till att börja med" som han själv tillägger.

– Det handlar om att bygga med tålamod. Och det känns roligt när alla är så jäkla positiva.

Över 2 500 personer såg HK Malmö möta YIF i premiären i september. Mot Guif för en vecka sedan kom 873 till Baltiska Hallen.

– Vi får skylla oss själva om vi inte vinner matcherna. Nu har vi förlorat fyra hemmamatcher. Sist var det nästan så man fick be publiken om ursäkt, säger Per Carlén.

– I en storstad som Malmö är det nog extra viktigt med framgång för att locka publik. I lilla Ystad kommer folk ändå för det finns inte så mycket annat att göra.

I kväll är det derbydags igen och då trivs Carléns nya lagbygge; både OV Helsingborg och Lugi har besegrats på bortaplan.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.