Annons

TFF:s nye dirigent får inte misslyckas

Jonas Bjurström är en av de spelare som inte får misslyckas om det ska gå bra för TFF i år. "Bara kul med förväntningar, hellre det än att det sitter två pers på läktaren som inte bryr sig", säger han.
Sport • Publicerad 12 april 2005
Jonas Bjurström.
Jonas Bjurström.Foto: 
Nej, tatueringen föreställer inte Magnus Uggla eller Timbuktu, som några av Jonas Bjurströms lagkamrater trott, utan Bob Dylan. Bild:Tomas Nyberg
Nej, tatueringen föreställer inte Magnus Uggla eller Timbuktu, som några av Jonas Bjurströms lagkamrater trott, utan Bob Dylan. Bild:Tomas NybergFoto: 

Förre TFF-tränaren Ulf Larsson konstaterade vid flera tillfällen under förra säsongen att klubben inte hittat någon ersättare till Jonas Nilsson, mittfältsmotorn och lagkaptenen som slutade med fotbollen efter succéåret 2003.

Någon ersättare till Nilsson är knappast heller Jonas Bjurström, i alla fall inte när det gäller sättet att spela fotboll.

Annons

Men när det gäller betydelsen för laget kan han få en liknande roll " det är i alla fall förhoppningen. Från en offensiv mittfältsposition ska han styra spelet och om Jonas Nilssons medel var kraft är Bjurströms teknik.

– Min uppgift är att ha boll, att vilja ha boll för att styra spelet och kunna lägga fram bollar till forwards.

Han inser att det finns förväntningar på honom " men störs inte av dem.

– Bara kul med förväntningar, hellre det än att det sitter två pers på läktaren som inte bryr sig. Sedan får man försöka skärma av. Det kommer att gå upp och ner och då får man försöka fokusera på det man kan, säger han. Jonas Bjurström tar emot Allehanda hemma i lägenheten i Rörsjöstaden i Malmö, en tvåa han delar med sambon Sandra. Och det är till stor del Sandras förtjänst att det blev Trelleborgs FF för Frölundas Jonas Bjurström.

– Hon pluggar i Kristianstad och vi valde att flytta till Malmö. Att det verkade vara en bra klubb där jag skulle kunna spela fotboll på heltid vägde förstås också in.

Skrämde det inte att laget precis åkt ur allsvenskan, att det inte vunnit på ett halvår och att en handfull spelare deklarerat att de ville därifrån?

– Njaee, jag snackade med Jonas Brorsson och han sa att klubben inte kände någon panik och det fanns ingen anledning för mig att inte lita på det.

Hela lägenheten är nymålad i vitt. Den tidigare hyresgästen Mike Owusu föredrog en mörkare färgskala " eller om det var "Samba-Erik" Johansson, som bodde där innan Owusu, som gjorde det?

Hursomhelst " Bjurström har inte bara målat på väggarna. På ett staffli mitt i vardagsrummet finns en precis påbörjad tavla. I mitten syns Bob Dylan och runt honom tonar medlemmarna i The Band, Dylans mest kända kompband, fram. Dylan pryder också Jonas högra överarm i form av en taturering.

Konsten och musiken, framför allt Dylans musik, ger honom perspektiv på tillvaron.

Annons

– Jag växte upp med Dylan. När jag låg i vaggan så spelade pappa det hela tiden.

– Jag gillar verkligen texterna, och rösten. Han har betytt mycket. När man mått dåligt, eller bra, har det varit något att falla tillbaka på. Att ha saker som engagerar vid sidan om fotbollen är otroligt viktigt, menar han.

– Jag vet spelare som bara levt för fotbollen och när det tagit emot har de nästan gått under. Det är viktigt att veta att detta inte är på liv och död.

Jonas Bjurström är ursprungligen från Alingsås. Som fotbollsspelare upptäcktes han av IFK Norrköping när han gick på fotbollsgymnasiet i Norrköping. Det blev 75 allsvenska matcher för Norrköping och för någon som spelat för "Peking" är det här med press och förväntningar inget nytt. Men det som däremot är nytt är att han blott 26 år gammal nu tillhör åldermännen i ett lag.

I TFF-truppen är det bara Mattias Kronvall, snart 28, som är äldre och då Kronvall ju spelat sparsamt i träningsmatcherna tyder mycket på att Bjurström blir äldste TFF:are på planen. Ett faktum som blev till något av ett uppvaknande för honom. Tankar på livet efter fotbollen fick mer plats.

– Ja, faktiskt. Att vara näst äldst i ett lag har jag aldrig varit med om förr, en skum känsla.

Vad som ska hända efter fotbollen vet han inte än men han vet att han har mycket kvar att uträtta på planen. De bästa åren bör ligga framför honom.

– Mitt mål har alltid varit att komma ut och testa utomlands, helst så långt söderut det går. Innan jag gick till Frölunda hade jag chansen att välja USA men åker man dit är man slut sen, det är ingen som vet om en längre. Jag hade chansen att spela division ett i Norge också.

– Men det skulle vara jävligt kul att gå upp i allsvenskan med Trelleborg, det måste vara ett delmål. Att TFF ska få svårt att klara kontraktet tror han inte för ett ögonblick på.

– Jag är helt bestämd på att vi ska vara med i toppen. Vi har konkurrens på alla platser och får alla vara friska så är vi så bra att vi ska kunna vara med i toppen.

Annons

– Om vi kollar på träningsmatcherna så har vi haft ett otroligt bra försvar. Vi spelade 1"1 mot Udinese som hade fem, sex Serie-A-spelare och det kändes som att vi hade fler chanser än dem. Bortsett från matchen mot Bunkeflo, då alla var nedkörda, har det känts bra. Alla vet sina roller och det måste ju vara Connys förtjänst.

– Risken är väl att det blir skador, i så fall kan det bli tufft, det kan bli lite väl mycket ansvar på de unga. Men spelmässigt är det ingen fara, det finns talang i laget.

För TFF:s del börjar superettan med match mot Frölunda hemma på Vångavallen på söndag " och Jonas jämför gärna sitt nya lag med det gamla.

– Vi är bättre, har mer spetskvalitet.

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se

Jonas Bjurström

Född: 1979 i Alingsås.

Längd: 177 cm.

Annons

Vikt: 78 kg.

Position: Innermittfältare, offensiv.

Landskamper: 10 U21.

Övriga meriter: Vunnit Gothia Cup (med Alingsås IF 1991) och gjort mål i Uefa-cupen. "Det var med Norrköping mot Slovan Liberec. Vi spelade 2"2 hemma och jag gjorde 1"0-målet på bortaplan. Men de vann med 2"1 och fick möta Liverpool i nästa omgång."

Klubbar: Alingsås IF, BK Vargen (Norrtälje), IFK Norrköping, Västra Frölunda, Trelleborgs FF.

Bor: Tvårummare i Rörsjöstaden i Malmö.

Familj: Sambon Sandra.

Aktuell: Nyckelspelare i det TFF som på söndag går in i seriespelet.

Bob Dylans fem bästa låtar

...enligt Jonas Bjurström:

Annons

1. Man in the long black coat

2. Lonesome death of Hattie Carroll

3. One more cup of coffee

4. Blind Willie McTell

5. Wedding song

Fotboll Malmö
Fotboll Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons