TFF tillbaka i allsvenskan

Trelleborgs FF är tillbaka i högsta serien. Efter två säsonger i superettan är laget allsvenskt igen, tack vare en säker 3-0-seger i den direkt avgörande matchen mot Häcken inför 3 498 jublande åskådare.
Sport • Publicerad 25 oktober 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Efter två år på den svenska elitfotbollens bakgård är Trelleborgs Fotbollförening tillbaka i allsvenskan. - Jag såg en massa människor som grät och det kändes oerhört förlösande! TFF-tränaren Anders Grimberg berättar om känslorna när slutsignalen gick och det stod klart att Häcken besegrats med 3-0 och att han själv för tredje gången gått upp i allsvenskan med TFF, denna gång som tränare. De som såg på när TFF blev ett allsvenskt lag för tredje gången fick inte se någon sprudlande anfallsfotboll. Däremot en taktiskt mycket väl genomförd match från TFF:s sida. Effektiviteten var enorm. Man skapade två riktigt heta chanser i matchen och gjorde tre mål, och då blev det ändå bara mål på en av de två heta chanserna. Om det låter konstigt så var det precis vad det var. Patrik Svenssons 2-0-mål tog på en försvarare och ändrade riktning och Kristian Haynes 3-0 kom sedan målvakten Magnus Jonsson halkat, två så kallade skitmål, enligt Häckentränaren Jörgen Lennartsson. Sedan missade Mats Lilienberg ett helt fritt läge vid ställningen 3-0, en kanonchans. Men då var saken redan klar. Och den som bäddat för triumfen var just Mats Lilienberg som visade sin storhet när han gjorde det superviktiga 1-0-målet en timme tidigare, hans 18:e i år. Lilienberg var markerad när han tog sats mot den första stolpen men var bara sekunden senare helt ren när han nickade in inlägget som Jens Sloth slagit in från höger, Sloth som i sin tur blivit vackert framspelad av Mattias Kronvall. - Jag hade markering när jag tog sats på första stolpen men backade mig ner i rätt läge. Och direkt när Jens slår inlägget så tänker jag "den når han (försvararen) inte" och det gjorde han inte. Det var lite som Romarios mål på Sverige i VM-semifinalen 1994, säger Mats Lilienberg. Efter 1-0 till TFF var Häcken tvingat att göra två och hemmalaget blev än mer disciplinerat. - Vi snackade i paus om att ligga och vänta lite på att målchanserna skulle komma och det gjorde de, säger Anders Grimberg. Patrik Svensson har haft en tung höst men visade glimtvis prov på sitt stora kunnande i bragdmatchen. Som då han drev bollen över halva plan för att sedan avsluta det anfall han själv startat med att göra 2-0 och därmed punktera matchen. Återigen var det Sloth som spelade fram. - Men det var när Haynes gjorde 3-0 som jag sa till Ulf (Larsson) att "nu är det klart!", säger "Grimman". Under 90 minuter (plus tre i tillägg) skapade Häcken en enda riktigt het chans. - Taktiskt genomför vi den här matchen på ett mycket bra sätt. Om man tittar på skönhetsfaktorn i spelet så kanske vi spelat bättre fotboll men vi var oerhört disciplinerade!

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.