Annons

TFF tar ett kliv uppåt

I och med poängen mot Sundsvall kunde TFF äntligen ta det historiska klivet förbi IFK Malmö i allsvenskans maratontabell. Numer ligger Söderslätts stolthet på 21:a plats.
Sport • Publicerad 2 september 2004

Inför säsongen låg Trelleborg på 22:a plats i den allsvenska maratontabellen, 11 poäng efter Malmö-laget. Efter omgång sex hade TFF tagit nio och såg ut att köra om i ganska god fart. Men sedan tvekade laget. Var det kanske av respekt för IFK Malmö som TFF har gått kräftgång en tid? För det är inte vilket litet skitlag som helst man nu kliver förbi.

IFK Malmö gick faktiskt till kvartsfinal i Europacupen 1961 där man åkte ut mot Rapid Wien. Men det var något av en vändpunkt för IFK. Året efter gjorde de sin, hittills, sista allsvenska säsong. Det var 1962, 23 år innan TFF gjorde sitt första allsvenska besök.

Annons

För ett litet tag sedan fick Bengt Cederberg kommentera det aktuella klivet.

Är TFF större än IFK Malmö nu?

- Nej, det är man väl inte... Men jag har vart med så länge och när man tittar i Maratontabellen då och då och ser vilka lag vi gått förbi genom åren - då blir man lite stolt och förvånad. För det hade man inte kunnat drömma om en gång i tiden. Men det är klart, går vi om IFK Malmö som var ett stort lag långt innan TFF så är det en fjäder i hatten.

TFF är nu inne på sin tolfte säsong i allsvenskan.

Vilken är den bästa?

- Den stora säsongen var 1994, då var vi ju med i Uefa-cupen. Det kommer högst även om vi inte gick bra i serien.

Men när det kommer till det bästa minnet från TFF så pratar Cederberg om början till TFF:s tid i den svenska fotbollens finrum.

- När vi kvalade upp 84 mot Åtvidaberg och slog publikrekord. För oss som vart med länge var ju det nåt fantastiskt. Det slår nog ut Uefa-cupen till och med. Först var vi osäkra på om det skulle bli match för det hade varit så dåligt väder. Och sen publiken som sprängde grindarna och TFF hade kniven på strupen inför matchen.

Förra säsongen, 2001, gick TFF om IFK Eskilstuna och tog sig upp på plats 22. Nu har man alltså tagit sig upp på 21:a plats. Men vidare avancemang lär dröja ett tag. IK Sleipner på tjugonde plats har 472 poäng att jämföra med TFF:s 334 poäng.

- Det blir inte i min tid, inte som det ser ut. Och med tanke på vilka som ligger bakom låter det som att 21:a plats är oslagbart, i alla fall på ett bra tag. 140 poäng uppåt låter mycket.

Den lilla klubben från den lilla kommunen har tagit ännu ett kliv och är nu den fjärde bästa skånska klubben genom tiderna. Landskrona är närmast uppåt på en fjortonde plats i allsvenska Maratontabellen.

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons