Annons

TFF-spelarna hjärttestas

I Trelleborgs FF testas spelarna grundligt. Det säger lagets läkare Lars Tengryd. - Vi började i fjor med att EKG-undersöka alla spelare och jag fick bara positiva signaler från spelarnas sida, säger Lars Tengryd.
Sport • Publicerad 27 januari 2004

Undersökningen var ett led i den rekommendation som finns sedan ett par år och som innebär att alla elitspelare ska hjärttestas. Rekommendationerna har funnits i ett par år och kommer från Svenska Fotbolläkares Förening och Svenska Fotbollförbundet. - Vi fotbollsläkare diskuterade detta vid ett möte för några veckor sedan och det poängterades hur viktigt det är. Alla storklubbar genomför dessa tester, men det är nu, i och med de två dödsfallen som drabbat fotbollen, som det uppmärksammas. Lars Tengryd säger att elitidrottsmän är extra utsatta och det finns risker, framför allt två. Dels att träna med en infektion i kroppen och dels att elitidrottaren har att förstorat hjärta eller något annat medfött hjärtfel. En EKG-undersökning upptäcker om något är fel. Förra årets undersökning var den första som genomfördes i TFF, då var alla spelare friska. - Rekommendationen är att testa alla nyförvärv och resten av truppen vart annat eller vart tredje år. Men vi ska testa alla spelarna nu i februari igen, säger Lars Tengryd. - Hittar vi något vid undersökningen skickas spelaren vidare till en idrottsintresserad hjärtspecialist. TFF-backen Peter Abelsson har fått sig en ordentlig tankeställare efter de två senaste dödsfallen. - Det är fruktansvärt otäckt. När det händer utomlands så kan man ju tänka att det kan handla om dopning eller så, men så hände det i Kävlinge? Sedan inomhusturneringen i Hamburg för några veckor sedan har Peter Abelsson stannat hemma på grund av influensa och sedan åkte han på en rejäl förkylning efter det. Nu har han tränat två pass med laget. - Jag har tagit det lugnt och inte presterat max. Jag tänker extra noga efter det som har hänt. Vi har alltid fått höra att man inte ska träna hårt direkt efter en infektion, men nu har man insett att det är lång tid till seriestarten och det är värt att ta det lugnare. Vad tycker du om EKG-testet? - Det var ett bra initiativ även om jag inte tänkte mycket på det förra året Men så här efteråt känns det tryggt och vi spelare diskuterade det faktiskt i dag. Det kan ju vara något fel på hjärtat och då är det bra om det upptäcks, säger Peter Abelsson.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons