Annons

TFF skriver under upprop mot Fifa

Trelleborgs FF och övriga 31 elitklubbar i landet har skrivit under ett upprop hos Amnesty som ger Fifa rött kort och kräver att de står upp för migrantarbetares rättigheter under VM i Qatar.
Fotboll • Publicerad 18 november 2021
Khalifa International Stadium som renoverats upp till fotbolls-VM 2022.
Khalifa International Stadium som renoverats upp till fotbolls-VM 2022.Foto: JOEL MARKLUND

TFF:s klubbdirektör Mattias Kronvall är en av 32 klubbchefer i landet som skrivit under ett upprop hos Amnesty som ger Internationella fotbollsförbundet (Fifa) rött kort.

Kravet i uppropet är att Fifa ska stå upp för migrantarbetarnas rättigheter under VM i Qatar om ett år.

Annons

– Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, och att Fifa därmed måste ta mer ansvar för situationen på plats, skriver Jens T Andersson, ordförande i Svensk Elitfotboll, i ett pressmeddelande.

Amnestys globala kampanj har bara i Sverige redan över 18 000 underskrifter.

Den internationella människorättsorganisationen skriver i kampanjen att 95 procent av arbetskraften i Qatar är migrantarbetare och att tusentals av dessa utnyttjas av sina arbetsgivare. Enligt brittiska The Guardian beräknas minst 6500 migrantarbetare ha mist livet under uppbyggnaden inför VM i fotboll.

– Det råder längre ingen tvekan att VM kommer att spelas i Qatar 2022. Med det sagt så tycker vi att ovannämnda kritik är viktig att framföra, samt betona vikten av det påverkansarbete som Svenska Fotbollförbundet genomför i Qatar, säger Jens T Andersson, i pressmeddelandet.

Fotbolls-VM för herrar i Qatar spelas mellan 21 november och 18 december 2022.

Sverige kommer att spela play off i mars för att försöka ta en plats till mästerskapet.

”Vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs.”
Jens T Andersson, ordförande i Svensk Elitfotboll.
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons