Annons

TFF ska jaga bort bortaspöket

Trenden är tydlig. TFF gillar inte allsvenska inledningar på bortaplan. Mot Åtvidaberg ska vändningen komma.
– Vi ska ha hög press och vara med från början, säger Mattias Adelstam.
Sport • Publicerad 28 september 2010
Foto: 
Bortapublik. Åtvidaberg har en liten med naggande god hemmaklack. Ikväll ska de försöka förhindra TFF från att ta poäng på Kopparvallen.
Bortapublik. Åtvidaberg har en liten med naggande god hemmaklack. Ikväll ska de försöka förhindra TFF från att ta poäng på Kopparvallen.Foto: 

I åtta av de tolv bortamatcher som TFF spelat i år har laget släppt in minst ett mål i den första halvleken. Mot Brommapojkarna senast var det bara ren tur som förhindrade ett sämre facit.

– Det är egentligen bara i Gefle som vi tagit taktpinnen från början, säger TFF:s klubbdirektör Lasse Larsson.

Annons

För att få bukt med problemet har klubben börjat analysera matchinledningarna på bortaplan. Tränare och spelare har gemensamt gått igenom dvd-upptagningar från bortamatcherna för att kunna analysera och hitta anledningen till de dåliga starterna.

– Vi har tagit upp olika trådar. Det handlar mycket om psykologi och fotbollstaktik. Vi har försökt sätta fingret på vissa saker som vi kan göra annorlunda men vad det är vill jag inte fördjupa mig i. Men det gäller bland annat närvaro och fokusering, säger Alf Westerberg.

Lasse Larsson nämner att spelarnas olika rutin kan vara avgörande vid bortamatcher. Enligt TFF:s klubbdirektör är det många av lagets spelare som uppträder annorlunda på borta respektive hemmaplan.

– Det är tydligt att vissa är tryggare här. Det kan vara rutin som saknas, vissa är trygga i sin hemmaborg men inte när de kommer till ett nytt ställe för första gången.

Dennis Melander har dock svårt att köpa den teorin inför kvällens match mot Åtvidaberg.

– Det är ju inte Camp Nou vi spelar på, vi möter inget lag som lockar publik så det är ingen press på så sätt.

När det gäller det mentala har det nötts och blötts otaliga gånger. Saker som rutin och trygghet har tagits upp för analys. Att det mentala spöket ska sätta hinder mot Åtvidaberg är dock inte lika aktuellt som tidigare under säsongen. Vinsten mot Brommapojkarna senast och det oavgjorda resultatet mot Mjällby har satt positiva spår.

– Nu har vi så pass god självkänsla att det kan få vara på våra villkor, säger Alf Westerberg och får medhåll av Dennis Melander.

– Det är ingen fara just nu. Med tanke på att det går bra så tror jag inte att det sätter sig i huvudet, säger TFF:s lagkapten som fortfarande sitter på nyckeln till lagets bortavinster.

– Konstgräs!

Annons

19.00 - avspark:

Åtvidaberg–TFF

Kopparvallen, Åtvidaberg.

Laget

Åtvidaberg: Henrik Gustavsson – Daniel Hallingström, Erik Moberg, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson – Haris Radetinac, Paulus Roiha, Amir Suljic, Bruno Manoel Marinho, Kristian Bergström – Oscar Möller Ersättare: Gustav Jansson, Viktor Prodell, Christoffer Karlsson, Pontus Karlsson, Johan Niklasson, Glenn Roberts, Etuwe Prince Eboagwu, Steinar Strömsnes (en ska bort)

TFF: Viktor Noring – Dennis Melander, Thommie Persson, Tuomo Turunen, Jonathan Asp – Ibrahim Koroma, Kristian Haynes – Mattias Adelstam, Andreas Drugge, Marcus Pode – Fredrik Jensen Ersättare: Fredrik Persson, Yousef Fakhro, Andreas Wihlborg, Magnus Andersson, Viktor Svensson, Joakim Nilsson, Joakim Sjöhage

Läget i laget

Åtvidaberg: Har en skadefri trupp och inga avstängningar. Förlorade senast mot IFK Göteborg men hade innan den matchen en svit på fem förlustfria matcher. Bland annat spelade de oavgjort mot MFF och besegrade Djurgården, Kalmar och Brommapojkarna.

TFF: Peter Abelsson har problem med sin höft och väntar på operation. Johan Nilsson Guiomar vilas men beräknas vara tillbaka mot Malmö FF. Dennis Melander har tränat för fullt och gör comeback i startuppställningen.

Tränartankar

Annons

Andreas Thomsson: ”TFF har varit väldigt bra i höst och plockat många poäng. En viktig match för oss men det behöver jag som ledare inte påpeka för mina spelare. Men hemma är vi starka och har varit bra den senaste tiden. Vi ska ge dem en match.”

Alf Westerberg: ”Vi möter ett lag som ligger långt ner men de har haft en stark form de senaste matcherna. Kristian Bergström har en het vänster som vi får se upp med på de fasta situationerna. Det vill till en riktigt bra prestation för att vi ska vinna.”

Senaste mötet

Åtvidaberg vann med 3–0 på Vångavallen i våras i det som hittills framstår som säsongens stora plump för TFF. Östgötarna gjorde tre mål redan i den första halvleken.

Björn Gustavsson
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons