TFF planerar ny arena

Trelleborgs FF vill rusta upp Vångavallen – eller bygga en helt ny fotbollsarena. "Vi behöver en ändamålsenlig arena. Om fem till tio år kommer helt andra krav att ställas", säger Per-Anders Abrahamsson.
Sport • Publicerad 6 februari 2007

En modern evenemangsarena med kapacitet för 10 000 åskådare kan bli verklighet i Trelleborg.

TFF-ordföranden avslöjade planerna vid måndagens årsmöte. Klubbens styrelse vill få till stånd en tidsenlig hemmaarena och även om planerna ännu är i sin linda så har en arbetsgrupp bildats för att se över möjligheterna.

– Det handlar om att bygga om Vångavallen eller att flytta, säger Per-Anders Abrahamsson.

– Tillsammans med ungdomsverksamheten blir detta den viktigaste uppgifterna framöver. Kraven för att arrangera allsvenska fotbollsmatcher har ökat på senare år och kommer sannolikt skärpas ytterligare framöver. Det handlar om ökad säkerhet och krav från publiken som vill ha bättre service.

Även om Vångavallen byggts till och rustats upp på senare år så har arenan brister – inte minst när det gäller säkerheten.

– Frågan är hur mycket vi kan lappa ihop den arena vi har. Om fem till tio år kommer helt andra krav att ställas på komfort och säkerhet. Jag tror inte vi kan spela framtidens matcher på Vångavallen så som den ser ut i dag, säger Abrahamsson. Det projekt som nu är på väg att växa fram handlar om en evenemangsarena med samtliga läktarplatser under tak. Då Vångavallens geografiska läge har sina begränsningar i form av tillfartsvägar och parkeringsmöjligheter tittar klubben på möjligheten att bygga nytt på en helt annan plats.

– Arenan kräver ordentligt med utrymme och den ska vara lättillgänglig för besökare utifrån.

Det stora problemet handlar omfinansiering. Klubben har inga som helst möjligheter att bygga på egen hand.

TFF ska diskutera frågan med kommunen, men det finns andra lösningar.

– Det finns alla möjliga scenarier, alltifrån kommunen som delfinansiär till att vi bildar ett konsortium. Oavsett behöver vi hjälp från näringslivet och vi har börjat diskutera med några företag, säger Abrahamsson. – Vi behöver en ändamålsenlig arena precis som övriga lag och jag kan inte se att det är omöjligt även om vi befinner oss i en liten stad.

Abrahamsson säger att en ny arena i Trelleborg skulle kosta minst 100 miljoner. TFF kastar lystna blickar mot Borås och Elfsborgs nya hemmaplan. Borås Arena stod klar 2005 och kostade 120 miljoner kronor att bygga.

Nu ska klubben titta på hur Elfsborg har finansierat bygget för att om möjligt kopiera hela eller delar av det konceptet, där Elfsborg, näringsliv och Borås kommun samtliga har bidragit.

Om även en sådan lösning är genomförbar i Trelleborg återstår att se.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.