Annons

TFF nere i superettan

Nu är det definitivt. TFF spelar i superettan nästa år. Redan efter fem minuter släcktes hoppet mot Östersund. Dino Islamovic, som för ett år sedan sköt upp TFF i allsvenskan, sköt nu ner TFF i superettan igen när han gjorde matchens enda mål på straff.
Fotboll • Publicerad 5 november 2018
Östersunds Dino Islamovic slår in 0–1 på straff bakom Marko Johansson under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Trelleborgs FF och Östersunds FK på Vångavallen.
Östersunds Dino Islamovic slår in 0–1 på straff bakom Marko Johansson under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Trelleborgs FF och Östersunds FK på Vångavallen.Foto: Andreas Hillergren/TT

Chansen var minimal. På måndagskvällen släcktes det sista hoppet. TFF förlorade med 0–1 mot Östersund.

Samtidigt vann Brommapojkarna mot Elfsborg.

Annons

Inte ens en seger hade hållit TFF:s hopp vid liv.

– Vi saknar i kvalité på den här nivån om man ska vara riktigt kritisk, säger TFF-tränaren Patrick Winqvist, efter uttåget från allsvenskan.

– Vi ska göra ett grundligt utvärderingsjobb under vintern. Vi vet att vi gjort mycket rätt men också många saker som inte varit bra, det är inget vi sticker under stol med. Men det är inget vi kommer att gå utmed från att vi har analyserat det, fortsatte tränaren.

Det var nästan bara de närmast sörjande som hade hoppet kvar inför matchen och kom till Vångavallen. Endast 827 åskådare var på plats, den näst sämsta publiksiffran på Vångavallen i allsvenskan genom tiderna.

Redan i femte minuten tog Östersund ledningen. Hosam Aiesh dribblade bort Anton Tideman på TFF:s vänsterkant, tog sig in i straffområdet och blev fälld av Oscar Johansson.

Förre TFF-spelaren Dino Islamovic fick förtroendet, och han fintade lugnt och behärskat bort Marko Johansson.

TFF försökte skapa något framåt. Men när väl TFF fick in bollen framför mål var det ingen där.

I 38:e minuten blev Dino Islamovic helt fri med Marko Johansson. Den gången räddades TFF av ribban.

Måljakten blev inte lättare av att Salif Camara Jönsson haltade av planen i 54:e minuten efter att han sträckt sig i baksidan. Anfallaren fick långa applåder av publiken när han linkade ut.

TFF hade svårt att skapa de heta chanserna. Och Östersund var bara en stolpträff från ett mål i andra halvlek.

Annons

– Matchen i dag är åter igen en arbetsinsats som är värt all beröm. Vi riskar en del med det sättet vi spelar på för att ta chansen, säger Patrick Winqvist.

Men inte ens en TFF-seger denna kväll hade hållit hoppet vid liv.

Brommapojkarna vände borta mot Elfsborg när 1–0 blev 1–2 i andra halvlek.

TFF spelar i superettan nästa år.

Hur ska ni ta er tillbaka?

– Vi ska förbereda oss bättre på långsiktiga plan för att komma tillbaka starkare. Vi har gått från division ett till allsvenskan. Det är möjligt att resan gått för fort men vi har gjort det på sportsliga grunder.

– Vi har en trygg ekonomi som jag förstår det och en huvudsponsor som är väldigt trofast Trelleborg. Vi har ett bra upptagningsområde i det bästa fotbollsdistriktet i Sverige. Nu har vi lite konkurrens av lånehajarna från Helsingborg, men vi ska ta oss tillbaka.

Patrick Winqvist har kontrakt med klubben två år till.

– Vi har spelat vår 18:e säsong i allsvenskan. Den 19:e hoppas jag att jag får uppleva. Annars ska jag lämna över Trelleborgs FF i ett bättre skick än när jag kom hit, det har varit mitt mål hela tiden, säger tränaren.

Söndagens match mot Brommapojkarna blir nu betydelselös för TFF:s del, men BP och Dalkurd gör upp om att nå kval.

Annons

– Vi ska göra vårt yttersta för att påverka resultatet och ta med oss en vinst in i vinteruppehållet och bygga nytt. Vi ska suga in varje sekund av allsvensk fotboll så att vi känner att vi vill uppleva det igen.

– Vi ska göra allt som vi kan för att TFF ska spela på den här nivån igen. Det har varit ett lärorikt år även om det varit tufft. Jag tar med mig mycket härifrån, säger Patrick Winqvist.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons