Annons

TFF-match flyttad: haltande tabell i tre månader

Robert Wells, Svenska Fotbollförbundet och Elfsborg har ställt till det för TFF. Hemmamötet mot svenska mästarna har flyttats – från augusti till 17 maj. "Det är orättvist", säger klubbdirektör Lasse Larsson.
Sport • Publicerad 24 april 2007

Fotbollsförbundets nyinrättade besvärsnämnd har sagt sitt. Matchen TFF– Elfsborg i 17:e omgången spelas redan 17 maj. Det innebär att allsvenskans tabell haltar i närmare tre månader.

– Vi har gjort en helhetsbedömning i ett försök att hitta den lämpligaste tidpunkten och det tror jag, eller det tycker jag att vi har gjort i det här fallet, säger besvärsnämndens ordförande Lars Nilsson. Beslutet innebär inte bara en haltande tabell över sommaren. TFF får en dag mindre vila jämfört med mästarlaget från Borås.

Annons

– Det är orättvist, säger Lasse Larsson.

Bakgrunden är att Vångavallen är upptagen när den 17:e omgången ska spelas. Robert Wells-konserten den 11 augusti har varit inbokade sedan november, en uppgift som TFF säger sig ha lämnat in långt före det att spelprogrammet lades.

– Det här har blivit fel från början, när vi får en hemmamatch under det enda datumet på året som Vångavallen är uppbokad av annat, säger TFF-tränaren Conny Karlsson.

Klubbarna har inte kunnat enas om speldatum och det är därför som först tävlingsutskottet och därefter besvärsnämnden fattat beslut i ärendet. Trelleborgs förslag: 10 maj eller 28 juli ratades. Första alternativet hade inneburit att TFF fått en dags längre vila än Elfsborg.

I stället gick besvärsnämnden på Elfsborgs alternativ – torsdagen den 17 maj. Tre dagar innan, på måndagen, har TFF match i Halmstad medan Elfsborg spelar på söndagen i Kalmar.

– Om vi ska hitta något positivt i det här så är det att vi inte behöver resa så mycket under den här perioden, säger Conny Karlsson. 28 juli föll bort då Elfsborg spelar kval till Champions League i den vevan – antingen tre eller fyra dagar innan.

– Det är nog så att förbundet vill ge en svensk klubb vettiga förhållanden att klara det här kvalet, så att svensk fotboll klättrar på Europarankingen, säger Conny Karlsson.

Nu tror inte TFF-tränaren att den extra vilodag som Elfsborg får kommer ha någon betydelse för matchens utgång.

– Det vet vi aldrig förrän efteråt men vi ska inte behöva skylla på det, slår han fast.

Däremot tycker Conny att det är "jättedumt" att tabellen haltar över så lång tid.

Annons

– Dessutom är det underligt att man väljer en cupdatum. Problemet är ju att vi kan tvingas flytta på cupmatcher på grund av detta – och det hjälper ju inte till för att skapa ett intresse kring den turneringen.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons