TFF lånar finsk landslagsman

TFF:s backjakt är över. I helgen ansluter den finske landslagsmannen Tuomo Turunen från Blåvitt.
Sport • Publicerad 9 juli 2010

– Vi är väldigt nöjda, förhoppningsvis går han in i vår startelva, säger Alf Westerberg.

Från och med lördag och fram till sista november representerar försvararen Trelleborgs FF.

22-åringen var ordinarie i det finska landslag som spelade U21-EM i Sverige 2009 och han värvades till Blåvitt från finska FC Honka samma sommar, men har haft svårt att ta en plats hos göteborgarna. Tuomo Turunen har den här säsongen gjort tre a-lagsmatcher, varav en i allsvenskan.

Sportchefen Lasse Larsson hade redan innan säsongen förhört sig om att eventuellt låna in försvarsspelare, men just då var IFK skadedrabbat och fick säga nej.

Nu var situationen annorlunda. Tuomo Turunen behövde speltid och TFF fler backar.

– Vi har en tuff konkurrenssituation då det handlar om positionerna i backlinjen och Tuomo behöver mer speltid. Därför ser vi det här som en jättebra möjlighet att han ska utvecklas ytterligare, säger Håkan Mild till IFK:s hemsida.

Turunen spelar oftast som mittback, men har tidigare även spelat som ytterback och defensiv mittfältare. Lasse Larsson beskriver Turunen som en spelande back med passningsspelet som främsta signum.

– Han är lika bra på alla positionerna, säger Lasse Larsson.

Alf Westerberg är mer vag i sin beskrivning.

– Jag hittar inga spetsegenskaper utom att han är en gedigen och väldigt kompetent spelare. Det känns som att han är en etablerad spelare trots sin ringa ålder, säger Alf Westerberg.

När det gäller provspelarna är ingen av dem aktuella för kontrakt just nu. Lasse Larsson menar att det är färdigvärvat.

– Vi har fått två backar vilket vi ville ha så vi får vara nöjda. Det känns bra att kunna öka konkurrenssituationen i backlinjen eftersom vi har varit lite tunna på vissa positioner.

Joakim Askling imponerade dock tillräkligt för att klubben ska följa hans utveckling den närmaste tiden.

– Han vill bort från Italien och han gjorde ett gott intryck på oss. Vi får se i framtiden, säger Alf Westerberg.

Robin Sjöö kommer troligtvis att spela kvar i Karlskrona, men eventuellt träna och spela en och annan U21-match med TFF i framtiden.

– Men det är lite upp till Karlskrona och vad Robin vill, säger Lasse Larsson.

Anna Thulin
Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.