Annons

TFF får pengar för Islamovic

Rosenborg har köpt Dino Islamovic av Östersund. Det lär ge TFF lite pengar via den så kallade solidaritetsersättningen.
Fotboll • Publicerad 1 januari 2020
Rosenborg har köpt den förre TFF-spelaren Dino Islamovic av Östersund.
Rosenborg har köpt den förre TFF-spelaren Dino Islamovic av Östersund.Foto: Per Danielsson/TT

Förre TFF-spelaren Dino Islamovic har under vintern ryktats till flera klubbar. På måndagskvällen blev det officiellt att norska storklubben Rosenborg köper anfallaren från Östersunds FK.

Någon övergångssumma har inte offentliggjorts, men det lär hamna om ett par miljoner kronor. Tidigare har IFK Norrköping varit ute efter Islamovic och då berättade klubbens ordförande Peter Hunt för Expressen att Östersund accepterat ett bud på 3,1 miljoner kronor på Islamovic.

Annons

En liten del av den summa Rosenborg betalar för Islamovic ska gå till TFF, för vid övergångar finns en så kallad solidaritetsersättning. Det är pengar som ska tillföras de klubbar som spelaren representerat fram till och med 23 års ålder.

”Jag har inte hunnit titta närmare på detta men utifrån regelverket bör där utfalla ett belopp till oss”, skriver TFF:s klubbdirektör Mattias Kronvall till TA-sporten.

Islamovic kom till Vångavallen 2017 från holländska Groningen. Anfallaren var 23 år det året han spelade i TFF och var med och sköt upp klubben i allsvenskan. Till säsongen 2018 värvades han av Östersunds FK, när hans kontrakt med TFF gått ut.

Solidaritetsersättningen fungerar som så att fem procent av den totala övergångssumman vid en spelarförsäljning går till de klubbar som varit involverade i träningen och utbildningen av spelaren mellan 12 och 23 års ålder.

Tio procent av den andelen ska då gå till TFF eftersom han var i klubben när han var 23 år. Det skulle innebära cirka 15 000 kronor till Trelleborgs FF, vid en övergångssumma på tre miljoner kronor.

Islamovic har skrivit på för tre år med Trondheimsklubben Rosenborg.

På fredagen åker han dessutom med på landslagets januariturné till Doha. På turnén möter Sverige Moldavien och Kosovo.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons