Annons

TFF i botten i ny skaderapport

Trelleborgs FF är allsvenskans mest skadedrabbade lag. Det visar en färsk studie från Svenska Fotbollförbundet.
Sport • Publicerad 13 augusti 2010
Foto: Claes Nyberg

I en rapport som Svenska Fotbollförbundet nyligen sammanställt visar det sig att Trelleborgs FF är den allsvenska klubb som drabbats av flest skador under vårsäsongen. Förbundets medicinska kommitté har jämfört 13 av de 16 allsvenska klubbarnas skade- och träningsstatistik för att kunna hjälpa lagen att kartlägga och förebygga skador. För TFF:s del slår resultatet fast att klubben har drabbats av flest skador under vårsäsongen vilket även gör att deras spelare har högst tränings- och matchfrånvaro.

– Det ser inte bra ut, säger TFF:s sjukgymnast Peter Andersson.

Annons

Skador och möjliga anledningar till dess uppkomst har diskuterats flitigt i TFF under såväl den pågående säsongen som under fjolåret. Under 2009 var det lagets alla knäskador som var på tapeten. I år rör det sig främst om muskelskador.

Det har tidigare påpekats att lagets höga träningsdos kan vara en förklaring till de många skadorna. Men enligt förbundets undersökning tränar TFF inte mer än det allsvenska genomsnittet.

– Vi ligger i mitten av diagrammet när det gäller antal träningar och matcher. Jag trodde att träningsdosen var en anledning men vi kan inte se att vi tränar eller spelar mer än de andra klubbarna så det är ingen utlösande faktor, säger Peter Andersson.

TFF-tränaren Tom Prahl är bekymrad över rapporten. Någon anledning att förändra klubbens arbetssätt ser han dock inte.

– Det är inget som hade kunnat förebygga våra skador. Vi har tittat på träningsupplägget och gjort en kostanalys men likt förbannat sträcker sig till exempel Yousef Fakhro när han går upp för trappan. Vi kan bara konstatera att vi har extra känsliga spelare.

Kan ni göra något för att förbättra er skadestatistik?

– Vi får titta mer på de nya spelarna vi tar in och se hur deras skadehistorik ser ut. Sedan skulle vi kunna diagnostisera snabbare. Idag har vi inte resurser till att göra MR direkt så då tar rehabiliteringen längre tid. Annars vet jag inte hur vi ska bära oss åt, säger Tom Prahl.

Idrottsprofessorn Jan Ekstrand, som gjort studien, ser tydliga tendenser till att svenska lag ligger långt ifrån en internationell nivå när det gäller de medicinska resurserna.

– Frånvaro på träningarna ligger mellan 69 och 94 procent bland de allsvenska lagen. Allt över 90 procent är väldigt bra. Vi har sex lag i Sverige som ligger över 90 procent och håller internationell nivå. De som är nere på 70-80 procent har ett problem. Har de inte spelare tillgängliga har de ju heller inte ett optimalt lag. De siffrorna måste vara en väckarklocka för tränare och styrelse.

Jan Ekstrand menar att skadehistorik och medicinska resurser kan vara en anledning till att flera allsvenska klubbar har hög skadefrånvaro. Kommunikationen mellan tränare, styrelse och det medicinska teamet kan även ha brister.

Annons

– Det är inte säkert att alla i styrelsen har kunskaper om vad som ska göras. Det är en styrelsefråga om hur mycket man ska satsa. Är det bättre att satsa på ytterligare en sjukgymnast eller på en 29:e spelare?

I Trelleborgs FF har klubben en halvtidsanställd sjukgymnast och en heltidsanställd massör. Läkarna de använder sig av ställer upp på hobbynivå enligt Lasse Larsson.

– Vi kan alltid bli bättre men vi har förmodligen en av de bästa sjukgymnasterna i Sverige. När det gäller läkare är det svårt att heltidsanställa någon till en rimlig peng. Men jag hade önskat att vi hade träffat våra läkare tätare, säger Lasse Larsson samtidigt som han bollar över klubbens dystra skadehistorik till sin medicinska personal.

– De får komma med förslag på vad vi ska göra, säger han.

Fotnot: De tre Stockholmsklubbarna har valt att inte delta i studien.

Christian Abrahamsson
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons