Annons

TFF - en vinnare i längden

Juventus har vunnit många matcher genom åren. I förra veckan vann de igen sedan Fifa trotsat de beslut som samma organ, två gånger om, tidigare fattat. Tredje gången gillt för italienarna som efter sitt arbete i maktens korridorer nu kan utropa: veni, vidi, vinci.
Sport • Publicerad 17 november 2003

Hela TFF:s organisation, tidigare ledare inom föreningen inräknat, firade för en månad sedan. Baksmällan kom och den gör mer ont i TFF-själen än vad den någonsin gjort om Juventus fått rätt från början. Tyvärr orsakar Fifas ofattbara nonchalans i ärendet problem inför återkomsten till allsvenskan, en återkomst som blivit nog så tuff även med Juventus miljoner i handen. TFF hade räknat in de här pengarna, därav den kraftiga verbala kritiken mot Fifa. "En maffiakorrumperad organisation." "En cancersvulst som måste helas." Per-Anders Abrahamssons välformulerade sanningsord kommer kanske inte nå Sepp Blatters öron, men det är viktigt att Abrahamsson & Co inte lägger sig platt för övermakten. Historien har visat att det tar tid, det kostar kraft, men finns det tillräckligt med beslutsamhet faller även den som utnyttjar sin makt för egen vinning. Alla turer i "Isakssonaffären" visar också i vilken oerhörd motvind som Lennart Johansson befunnit sig i under sina 13 år som Uefabas. Med svensken som Fifas ordförande hade TFF haft sina pengar sedan länge - inte för att Lennart är svensk, utan för att TFF har rätt i sak. Visste ni förresten att Fifas högste juridiske chef är italienare? Gianpaolo Monteneri heter han och i en intervju från 2000 svarade denne oklanderlige gentleman följande när han fick frågan hur han ser på den framtida spelarmarknaden: "För att förstå fotbollens framtid måste vi analysera vår historia och fokusera på hur den har utvecklats de senaste decennierna för att bli var den är i dag. Fotbollen är inte bara ett spel utan också en stor global industri med miljoner av anställda världen över. Fotbollens utvidgning kommer att fortsätta och det är vår plikt att förutse och planera för den framtida utvecklingen så att vi inte hamnar offside." Den tremannajury som ändrade exekutivkommittens beslut hävdar att Andreas Isaksson inte ville gå tillbaka till Trelleborg och därför kunde Juventus ignorera återköpsklausulen - paragraf 2.3 b i kontraktet klubbarna emellan. Ett faktum som inte har med saken att göra och som dessutom inte går att bevisa. Eftersom TFF inte ens fick chansen att förhandla med spelaren kan ju inte Andreas Isakssons vilja åberopas som bevis, än mindre utgöra skäl i ett slutligt avgörande av Fifa. Juventus har ignorerat återköpsklausulen men har inte visat några godtagbara skäl till sin underlåtelse att låta Trelleborg lägga ett bud på spelaren. Juridiskt kompetenta personer är införstådda med detta och det blir TFF:s räddning. Klubben ska nu ta en sista strid. CAS (Court of Arbitration for Sport) är en skiljedomstol som kommer ge David rätt mot Goliat. CAS är oantastlig - även om Juventus, med familjen Agnelli i spetsen, säkerligen kommer till domstolen med diverse juridiska trix i bakluckan. Men i juridikens värld har TFF rätt - Justitia har bindel för ögonen, det har inte Fifa. Därför hamnar organisationen offside, gång på gång.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons