Annons

TFF döms som förlorare i avbruten skandalmatch

TFF:s P16-lag förlorar den avbrutna DM-matchen mot Kristianstads FF. Skåne Fotbollförbunds tävlingskommitté anser att TFF brustit i säkerheten och dömer klubben som förlorare med 0– 3. "Vi kommer att överklaga", hälsar Lasse Larsson, ungdomsansvarig i TFF.
Sport • Publicerad 15 juni 2007

Den 24 maj avbröts pojklagsmatchen på Vångavallen efter den första halvleken. Anledningen var att ett 40-tal unga bråkstakar uppträdde hotfullt vid sidan av planen och spelare och ledare i Kristianstads FF kände sig hotade.

När matchen bröts ledde TFF med 1– 0 och Kristianstad hade en spelare utvisad. Nu har Skåneboll sagt sitt: TFF döms som förlorare med 0– 3 och Kristianstad går till kvartsfinal i DM för P16.

Annons

– Det här är det enda beslut som kunde fattas, det är praxis enligt tävlingsbestämmelserna, säger Mats Hansson, tävlingsansvarig på Skåneboll.

Beslutet väcker förvåning och besvikelse i TFF.

– Katastrof, säger Lasse Larsson som fick beskedet via fax i går morse.

– TFF borde definitivt dömts som segrare, möjligen hade jag kunnat tänka mig ett omspel, menar TFF:s ungdomsansvarige.

Fram till för en veckan sedan hade samtliga inblandade chans att ge sin syn på händelseförloppet. Från TFF:s sida menar man att hotbilden blivit uppförstorad. Enligt Mats Malm, en av två tränare för TFF-laget fanns det ingen anledning att avbryta matchen.

– Bråkstakarna var ju borta när andra halvlek skulle börja, förklarar Mats Malm.

I Kristianstadslaget såg man saken annorlunda.

– Det var rätt att bryta matchen. Man ska inte riskera någons säkerhet, sa KFF-tränaren Håkan Hellberg som ändå blev överraskad över Skånebolls dom.

– Jag hade räknat med att det skulle bli omspel, säger Hellberg till Kristianstadsbladet. Mats Hansson är tävlingsansvarig på Skåneboll och sekreterare i den tävlingskommitté som i onsdags fattade beslut i frågan.

Hansson drar paralleller till EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige nyligen där Sverige tilldömdes segern med 3– 0.

Annons

– Det är ju inte samma nivå förstås, men faktum kvarstår; det är trots allt TFF som hemmalag som är ansvarigt för säkerheten kring sitt arrangemang. Tävlingskommittén kan inte göra annat än att döma enligt gällande tävlingsbestämmelser.

I TFF tycker man domen är orättvis.

– Det är några idioter som inte alls har med idrott att göra som förstör. Nu drabbar det spelare och ledare som är helt oskyldiga, säger Lasse Larsson. Mats Hansson har förståelse för TFF:s besvikelse.

– Det är ju inte möjligt att förutse någon större hotbild på den här nivån. Därför var det också orimligt att ge klubben böter eller ytterligare straff.

Från TFF:s sida befarar man att Skånebolls beslut får oönskade konsekvenser.

– Jag är rädd för att det är många pojklag framöver som kommer att känna sig hotade om man ligger under i paus, menar Lasse Larsson.

– Jag har tänkt på det, men vi måste lita på folks hederlighet och moral. Och man kan ju inte ta lagen i egna händer och bryta matchen på egen hand, säger Mats Hansson.

TFF har tre veckor på sig att överklaga tävlingskommitténs beslut till Skånebolls förbundsstyrelse.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons