Annons

Test med väst i rekordstor taekwondofest

Elektroniken är i dag ett självklart hjälpmedel inom idrotten. Titta bara på alla målkameror eller kameragrafik som visar om tennisserven är ute eller inne. Nu gör elektroniken även sitt intåg i taekwondon.
Sport • Publicerad 9 februari 2008
Chakir Chelbat demonstrerar hur den nya elektroniska västen fungerar, när han träffar Ihab Dibes med ett slag. Västen kommer att användas av alla i Trelleborg Open nästa helg. Bild: Malin Palm
Chakir Chelbat demonstrerar hur den nya elektroniska västen fungerar, när han träffar Ihab Dibes med ett slag. Västen kommer att användas av alla i Trelleborg Open nästa helg. Bild: Malin PalmFoto: 

Det handlar om en väst som tagits fram av en av världens största producenter av idrottsutrustning.

- Jag har suttit med i en nämnd på världsförbundsnivå - som representant för domarkåren - och varit med i utvecklingen kring västen. I Sverige har vi provat den under ett år men det är första gången den används i en så stor tävling som Trelleborg Open, säger Chakir Chelbat.

Annons

Tävlingen tillhör A-klassen bland tävlingar runt om i Europa och efter testet i Trelleborg kommer västen att spridas vidare.

- EM senare i vår kommer att avgöras i elektroniska västar. OS i Peking blir utan men det är redan bestämt att OS 2012 i London skall vara med elektronisk väst, fortsätter Chakir. Än så länge är det ingen billig utrustning - en väst kostar 3 750 kronor. Hittills har Chakir & Co köpt in fyra västar.

En av dem som använt sig av västen är Sverigemästaren, 13-årige Ihab Dibes, och han säger så här:

- Det fungerar bra med västen och den är tjockare än en vanlig väst som vi annars har.

Extra finurligt med den elektroniska västen är att man kan ställa in sensorn efter viktklass. Ihab, som väger in i klassen 46 kilo, har västen inställd mycket känsligare än en väst som används i en tyngre viktklass.

I västen sitter en sensor som känner av slagen och sänder trådlösa signaler till domarens dator. Chakir är närmast lyrisk över utvecklingen.

- Vi måste helt klart följa med i utvecklingen och detta är bara ett sätt.

Oavsett elektronisk väst eller ej - domarna är inte helt bortrationaliserade.

- Det gäller att vara på hugget. Det kan ju hända att ett slag träffar västen, efter ett domaringripande. Då måste den poängen räknas bort manuellt via datorn, säger Chakir. Trelleborg Open brukar alltid arrangeras första helgen i februari men har i år fått ge vika för en OS-uttagning i Turkiet. Nästa helg kommer tävlingen därför att avgöras under lördag och söndag.

740 tävlande från ett 40-tal länder kommer att inrymmas på tre mattor i Söderslättshallen A- och B-hall. Rekorddeltagande!

Sigge Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons