TBTK på offensiven mot defensivspelare

Ärtemarks defensivspelare Chang Yan är obesegrad hittills den här säsongen. Därför kommer en annan defensivspelare, Stefan Henningsson, 25, att träna med TBTK fram till SM-finalen nästa vecka.
Sport • Publicerad 31 mars 2005
Stefan Henningsson vet hur spelare som han själv, defensivspelare, ska besegras. "Jämfört med om man spelar mot offensiva spelare måste man framför allt göra få misstag". Bild: Tomas Nyberg
Stefan Henningsson vet hur spelare som han själv, defensivspelare, ska besegras. "Jämfört med om man spelar mot offensiva spelare måste man framför allt göra få misstag". Bild: Tomas NybergFoto: 

Trelleborgs BTK:s tränare Mikael Mattiasson representerade Malmö FF samtidigt som Stefan Henningsson för några år sedan och när TBTK-tjejerna inför SM-finalen behövde träna mot en defensivspelare kontaktade Mikael sin gamla klubbkamrat.

Stefan Henningsson, som nu spelar för Olympique Antibes i franska division två, men bor och tränar i Malmö, ville gärna hjälpa till och på onsdagskvällen "sparrade" han Ladies Team för första gången. Han kommer att göra det även på måndag och eftersom Ärtemarks kinesiska Chang Yan spelar i andrauppställningen var det TBTK:s andrauppställning med Angelica Augustsson och Veronica Mattiasson som fick känna på Henningssons skurna bollar.

Mikael Mattiasson:

– Det är bra att de får känna på. Det kommer att bli svårt mot henne ändå men det är viktigt att de får känna på lite hur de ska röra sig och skulle någon av dem slå henne ser jag inte hur det ska kunna bli förlust.

Micke har själv alltid haft lätt för "defspelare".

– Jag står och loopar tills de missar. Många som har svårt mot defspelare servar och sedan drar de direkt. Antingen drar man till ordentligt eller så spelar man löst, variation är viktigt. Ofta blir de bättre ju längre matchen lider, de blir varma i kläderna.

Stefan Henningsson är inne på liknande tankegångar.

– Jämfört med om man spelar mot offensiva spelare måste man framför allt göra få misstag och det slag man ska vinna med måste vara avgörande, inga halvhyfsade slag. Ytterst få behärskar den defensiva spelstilen till fullo, vilket är ett måste för att lyckas med den, och Stefan tillhör ett utdöende släkte.

– Jag tror det finns nån defspelare i Småland, och så finns det ju äldre motionsspelare.

Att han själv hamnade där var på grund av ett misstag.

– Jag var tolv år och tränaren, en kines i Malmö, frågade på bruten svenska om någon ville deffa. Jag trodde det var bara på träningen och svarade ja. Men han fixade defgummi direkt så det var bara att köra på.

Angelica Augustsson har alltid haft problem med defspelare och i en träningsmatch mot Stefan Henningsson blev det förlust med 1"3.

– Det är det värsta jag vet. Men det är lite lättare mot henne (Chang Yan) för hon skär hela tiden, det gör inte han (Stefan).

Mot Chang Yan vet hon hur hon bör spela.

– Långa servar på backhand eller korta över hela bordet och sedan försöka få ut henne i hörnen och vänta på bra läge, man måste ha tålamod.

Veronica Mattiasson har traditionellt haft lätt för defspelare men har stor respekt för Chang Yan.

– Spelar jag riktigt, riktigt bra kanske jag kan rubba henne men hon är väldigt bra och har självförtroendet på topp.

Veronica menar också att det är variation och tålamod som gäller " och en lång serve är en bra början.

– Då blir det hårdare spel direkt och det har jag lättare för.

Jonas Gustafsson

Bordtennis Trelleborg
Bordtennis Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.